Hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12 kommer att yttra sig över idéskissen Medborgarnas primärvård. Hälso- och sjukvårdskansliet har översänt förslag till yttrande och dessa kommer att behandlas i respektive nämnd under vecka 25 (16-18 juni).
I idéskissen föreslås bland annat att medborgarna får större inflytande på vården, att kvalitet och tillgänglighet sätts i fokus och att den enskilda vårdenheten får större frihet och ansvar genom utformningen av ett nytt ersättningssystem.
Hälso- och sjukvårdskansliet lyfter i förslaget till yttrande fram att idéskissen stärker patientens och medborgarens ställning. Kansliet instämmer i att förtroendet för primärvården kan förbättras och att såväl medborgarnas som patienternas ställning behöver stärkas. Förslaget innebär ett ytterligare steg i en redan påbörjad utveckling.
Idéskissens förslag ökar trycket på vården när det gäller patientens valfrihet och innehåller incitament för att öka medborgarnas delaktighet i primärvårdens utformning. En förutsättning för ett fritt vårdval är att medborgarna får tillgång till korrekt och saklig information när val av vårdenhet ska ske. Det finns därför behov av regiongemensam information och att informationen anpassas till alla målgrupper. Vem som ansvarar för insatserna för att underlätta medborgarnas val av vårdenhet måste bli tydligare.
Det politiska ansvaret gentemot medborgare och vårdgivare behöver tydliggöras. I yttrandet föreslås att beslut om och upphörande av auktorisation ska ske regionalt och att hälso- och sjukvårdsnämnderna tecknar vårdavtalen. Nämnderna bör ha ett omfattande informationsansvar gentemot medborgarna och även ansvara för uppföljning av vårdavtalen. Skälet till detta är att nyttja nämndernas kunskap om lokala förhållanden inför beslut, i löpande uppföljning och i dialogen med medborgarna. Att idéskissen sätter fokus på kvalitetsstyrning välkomnas. Inte minst viktigt är det att fastställa kvalitetsmål och att vårdenheternas resultat publiceras.
Idéskissen har som intention att vidga basuppdraget för primärvården och att merparten vårdkontakter i de öppna vårdformerna ska ske i primärvårdens regi. Det är viktigt utifrån medborgarnas perspektiv, att definiera vilka vårdkontakter som ingår i detta utvidgade uppdrag.
Ersättningssystemet är ett av de viktigaste verktygen för att styra den fortsatta utvecklingen av primärvården. Det finns också behov av att lokalt kunna göra avsteg från det nya ersättningssystem, som ska utformas. Övergången från dagens decentraliserade system till ett mer centralt system måste ske utan att försämringar uppstår för medborgarna.