Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2010-04-28 15:25


Pressmeddelande från hälso- och sjukvårdsnämnd 5

Mer vård inom primärvården


Tillgängligheten till primärvården i centrala och västra Göteborg har ökat. Antalet läkar- och sjuksköterskebesök i offentlig och privat primärvård har under första kvartalet ökat med 5 000 besök jämfört med samma period förra året.

 

Delårsrapporten för mars visar för helåret ingen avvikelse mot budget för hälso- och sjukvårdsnämnden för centrala och västra Göteborg (HSN 5).

 

Läkarbesöken har under kvartalet ökat med 6,1 % (till 82 200), och sjuksköterskebesöken med 4,3 % (till 30 900). Den tydligaste ökningen av både läkar- och sjuksköterskebesök har skett inom den privata vården, som är offentligt finansierad.

 

Under årets första tre månader har sjukvårdsrådgivningen Göteborg presterat över eller i nivå med det nationella medelvärdet gällande att samtalen ska besvaras inom 3 minuter. I mars besvarades 60 % av samtalen inom tre minuter, vilket innebar att Göteborg var fjärde bäst i landet.

 

Uppdraget att involvera de nya vårdcentralerna avseende fysisk aktivitet på recept (FaR®) fortsätter. Under årets första tre månader har flera introduktionsträffar och en nätverksträff genomförts.

 

Vid nämndens sammanträde i mars visade månadsrapporten ett negativt resultat om ‑20 mkr, vilket betyder att åtgärdsförslag ska tas fram för att få en ekonomi i balans. Nämnden beslutade då att en noggrann analys skulle tas fram i samband med presentationen av delårsrapporten idag, onsdag 28 april. Nämnden har idag fått en noggrann genomgång av ekonomin. Eftersom delårsrapportens prognos för helår inte visar någon avvikelse mot budget behöver inget åtgärdsförslag tas fram.

 

Resultatet per mars är positivt, +2,1 mkr, vilket är 10,4 mkr bättre än budgeterat. Prognostiserat resultat för helåret är detsamma som det budgeterade, nämligen -8 mkr. Det prognostiserade resultatet för 2010 innebär att det positiva egna kapitalet till viss del behöver tas i anspråk.


Kontaktperson: Ordförande Frank Andersson (S), tfn 0705-41 72 96, frank.andersson@vgregion.se
1:e vice ordförande Magnus Berntsson (KD) tfn 0707-14 47 39, 2:a vice ordförande Karin Greenberg (C) tfn 0706-85 07 00


Läs meddelandet som PDF