Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2013-06-13 17:00


Minskade köer till tandbehandling under narkos


Antalet barn och ungdomar som står i kö till tandbehandling under narkos i Göteborgs kommun har minskat från cirka 160 till cirka 50 patienter. Detta har inneburit att också väntetiden för behandling under narkos minskat från cirka tio månader till tre månader.

Tillgången till tandbehandling under narkos för barn och ungdomar har före 2013 skiljt sig åt i regionen. Längst väntetid har det varit i Göteborgs kommun. För att minska narkoskön tog hälso- och sjukvårdsnämnderna i Göteborg under förra året beslut om att tillsätta extra narkosresurser under begränsad tid från hösten 2012. Målet var att nå en väntetid på tre till fyra månader.

Lyckad satsning

Uppföljningen visar nu att målet har uppnåtts. Under perioden oktober 2012 till 31 mars 2013 har barn och ungdomar inom Göteborgs kommun kunnat erbjudas tandbehandling under narkos ytterligare en dag per vecka. Dessutom är köerna numer minskade från cirka tio månader till tre.
 
– De barn som av olika skäl inte kan behandlas i vaket tillstånd behöver därmed inte vänta så länge på sin behandling. Hälso- och sjukvårdsnämnderna har gjort en stor insats för många barn i Göteborgsområdet. Köerna är nedkortade till en tredjedel av vad de har varit, säger Ann-Charlotte Sundelin specialisttandvårdschef, Folktandvården Västra Götaland.

Samarbete

Folktandvården Västra Götaland har genom olika insatser bidragit till att minska köerna.

– Vi har arbetat med att förbättra logistiken och planeringen så att narkostillfällena och operationssalarna utnyttjas optimalt, säger Ann-Charlotte Sundelin.

Kontakter
Folktandvården Västra Götaland

Specialisttandvårdschef: Ann-Charlotte Sundelin : 010-441 70 79, ann-charlotte.sundelin@vgregion.se

Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster
Ordförande: Frank Andersson – 0705-41 72 96, frank.andersson@vgregion.se

Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen
Ordförande: Elise Norberg Pilhem – 0727-28 50 90, elise.norberg@vansterpartiet.se

Hälso- och sjukvårdsnämnd 12 nord-östra Göteborg
Ordförande: Håkan Linnarsson – 0702-44 29 16, hakan@hwlfastighet.se



Kontaktperson: Se ovan


Läs meddelandet som PDF