Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2007-06-21 16:08


Pressmeddelande från HSN 5, Göteborg Centrum-Väster

Ny närsjukvårdsenhet och fler vårdcentraler i centrala Göteborg


Befolkningen i Göteborg ska få en närsjukvårdsenhet med vårdcentral, specialistläkare, jourmottagning och röntgen. Det har hälso- och sjukvårdsnämnd (HSN) 5 beslutat idag.

 

För att skapa en vårdkedja som är bättre på att möta befolkningens vårdbehov i närmiljön har HSN 5 beslutat att en närsjukvårdsenhet ska starta i centrala Göteborg, inklusive en primärvårdsjour för Göteborgsområdet. Dessutom ska tre nya vårdcentraler planeras i centrala Göteborg. En vårdcentral ska inrymmas i närsjukvårdsenheten.

 

En väl fungerande närsjukvård gör att mycket av den vård som idag sker på akutmottagningarna kan bedrivas i den planerade vårdkedjan på dagtid. Närsjukvård handlar om att patienten inte ska märka några organisatoriska gränser, vilket man får genom samarbete över specialitets- och förvaltningsgränser.

 

Vårdcentral

Trycket är stort på primärvården och antalet invånare i Göteborg Centrum-Väster kommer att öka markant till år 2015. Därför har HSN 5 fattat ett inriktningsbeslut som syftar till en närsjukvårdsenhet med bland annat en vårdcentral.

 

Specialistläkare

Specialistläkarnas uppgift på närsjukvårdsenheten är att vara remissmottagare och konsulter för vårdcentralen på enheten samt för de vårdcentraler som finns inom de fem stadsdelarna Majorna, Linnéstaden, Centrum, Örgryte och Härlanda.

 

Den nya närsjukvårdsenheten kommer att bestå av specialister inom följande områden:

- Barnmedicin

- Gynekologi

- Kirurgi

- Ortopedi

- Öron-näsa-hals

- Internmedicin

 

Dessutom kommer upphandling att göras för följande specialiteter, som kommer att finnas utanför närsjukvårdsenhetens lokaler:

- Urologi

- Neurologi

- Handkirurgi

 

Primärvårdsjour

Jourmottagningen ska vara öppen dygnet runt, året runt. Till en början kommer den att fungera som en buffert, men i takt med att Sjukvårdsrådgivningen byggs ut och det öppnas nya vårdcentraler kommer behovet av jourverksamheten att minska.

 

Röntgen

Röntgenverksamheten kommer framför allt att inrikta sig på planerade undersökningar av magnetröntgen, ultraljud och konventionell röntgen.

 



Kontaktperson: Ordförande Frank Andersson (s) tel 0705-41 72 96,
1:e vice ordförande Magnus Berntsson (kd) tel 0707-14 47 39, 2:a vice ordförande Karin Greenberg (c) tel 0706-85 07 70


Läs meddelandet som PDF