Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2007-10-31 17:00


Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, Hisingen 2007-10-31

Nya överenskommelser för Hisingen 2008


Nämndens överenskommelser inför 2008 innebär bland annat att öppettiderna på vårdcentralerna anpassas efter befolkningens behov för att öka tillgängligheten. Nämnden skriver ett treårigt avtal med Ungdomsmottagningen Hisingen för att möta psykisk ohälsa hos unga samt ger ett utökat uppdrag till Kungälvs sjukhus (KS).

Överenskommelse med Primärvården Göteborg, Hisingen

Nämnden godkände på sitt sammanträde överenskommelsen med primärvården. Överenskommelsen kommer att löpa under tre år 2008-2010 med en årlig förhandling av ekonomin. Under 2008 kommer flera satsningar att göras på t.ex. Hälsolyftet som arbetar med livsstilsfrågor. Tillgängligheten är en viktig fråga för nämnden. Öppettiderna på vårdcentralerna kommer i större utsträckning att anpassas efter befolkningens behov och arbetet med att uppnå 100 procents tillgänglighet i primärvården står i fokus.    

 

Överenskommelse med Kungälvs sjukhus (KS)

Under senare år har nämnden haft en överenskommelse med Kungälvs sjukhus främst gällande invånarna i Kärra - Rödbo. År 2007 visar att allt fler från Hisingen väljer att få sin vård på Kungälvs sjukhus. Uppdraget till Kungälvs sjukhus kommer därför enligt nämndens beslut att utökas under 2008 gällande somatisk vård. Satsning kommer även att göras på en psykiatrisköterska.    

 

Avtal Ungdomsmottagningen Hisingen

Västra Götalandsregionen tog år 2007 över huvudmannaskapet för ungdomsmottagningarna i Göteborg. Nämnden har på sitt sammanträde godkänt avtalet med Göteborgs kommun gällande Ungdomsmottagningen Hisingen. Ungdomsmottagningen vänder sig till unga 13-24 år och arbetar till stor del med förebyggande åtgärder. Avtalet kommer att sträcka sig över tre år med en årlig överläggning om det ekonomiska utrymmet för kommande år. Allt fler unga drabbas av psykisk ohälsa vilket är viktigt att möta upp i ett tidigt skede. Under 2008 kommer ungdomsmottagningen att arbeta efter riktlinjerna i VästBus som bygger på samarbete mellan myndigheter avseende barn- och ungdom med sammansatt psykisk, psykiatrisk- och social problematik.         

 

Detaljbudget 2008 för HSN 11

Nämnden beslutade på sitt sammanträde om detaljbudgeten 2008. Nämndens budget är i balans vilket innebär att de löpande kostnaderna är i nivå med intäkterna. Nämnden räknar med att under 2008 använda del av sitt egna kapital. Satsningar på tillgängligheten kommer att kvarstå under 2008. Primärvården kommer att 2008 får en beställning på utökat antal läkarbesök samt en utökning av två gynekologer. Sjukvårdsrådgivningen får utökade resurser för att nå bättre tillgänglighet för befolkningen. 



Kontaktperson: Mariella Olsson, ordförande, 0707-800497
Erland Lundell, förste vice ordförande, 0706-293821 Berndt Rhodin, andre vice ordförande, 031-3669038


Läs meddelandet som PDF