Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2008-09-20 08:00


Nytt avtal ska underlätta för kvinnorna i storgöteborg att mammografiundersöka sig


Västra Götalandsregionen har beslutat att ge Avesina Specialistvård AB uppdraget att utföra hälsoundersökningar med mammografi i storgöteborg. Med det nya avtalet, som gäller från 1 april 2009, ökar antalet platser där mammografiundersökningen kan göras och man hoppas på så sätt locka fler kvinnor till undersökning.

 

Mottagningen vid Kaserntorget i centrala Göteborg kommer att vara kvar och en ny mottagning öppnar på Hisingen. Dessutom kommer det att finnas mobila enheter i övriga stadsdelar i Göteborg och i kommunerna Härryda, Kungälv, Lerum, Partille och Öckerö.

 

Sahlgrenska Universitetssjukhuset fortsätter att utföra hälsoundersökningar med mammografi för kvinnor i Mölndals kommun och i stadsdelen Askim i Göteborg. För kvinnor i Stenungsunds kommun ansvarar NU-sjukvården för hälsoundersökningar med mammografi från och med år 2009.

 

En utökning av åldersgränsen sker också. Idag erbjuder Västra Götalandsregionen hälsoundersökningar med mammografi till kvinnor i åldrarna 40 till 69 år. Från och med 2009 erbjuds undersökningarna till kvinnor upp till 74 år. Kvinnorna får kallelse till undersökning med 21 månaders mellanrum. Regelbundna undersökningar med mammografi ökar möjligheterna för tidig upptäckt av bröstcancer, vilket gör att behandlingen kan bli skonsammare och dödligheten minskar.

 

Avesina Specialistvård AB bedriver idag vård på uppdrag av Västra Götalandsregionen, landstingen i Stockholm, Blekinge och Östergötland samt Helsingborgs kommun.



Kontaktperson: Anna-Pia Lindeberg tel 63 08 67, 0702-04 44 92
Anders Östlund tel 63 06 01, 0706-63 06 05.


Läs meddelandet som PDF