Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2009-09-24 15:59


Pressmeddelande från hälso- och sjukvårdsnämnd 5

Om- och tillbyggnad för närsjukvårdscentrum


Två lokalalternativ för ett närsjukvårdscentrum i Frölunda presenterades idag för hälso- och sjukvårdsnämnden för centrala och västra Göteborg (HSN 5). Det ena alternativet innebär ombyggnad av Frölunda Specialistsjukhus –tillbyggnad/nybyggnad av triangeln mellan köpcentret och sjukhuset samt ombyggnad av lokaler ovan handeln i köpcentret. Det andra alternativet innebär nybyggnad på en obebyggd tomt.

 

HSN 5 har beslutat att utvecklingen av närsjukvården i Väster i första hand ska fokuseras på det första alternativet.

 

En konsekvensbeskrivning av de ökade hyreskostnaderna ska redovisas i oktober.

 

Planering av ett närsjukvårdscentrum vid Frölunda Torg har pågått sedan hösten 2007. Arbetet med att utreda förutsättningarna har pågått på olika plan. Ett arbete med kartläggning kring verksamhetsnyttan har gjorts i arbetsgrupper inom sex olika verksamhetsområden:

Rörelseorganens sjukdomar

 Neuropsykiatri för barn och ungdomar

 Familjehälsa

 Äldre multisjuka

 Folkhälsa

 Vuxenpsykiatri

 

Arbetet med närsjukvårdsutvecklingen i Väster har utgått från nämndens strukturdokument om utformningen av närsjukvård, lokalbehov hos olika sjukvårdsverksamheter och möjligheter till eventuella verksamhetsmässiga vinster vid en eventuell samlokalisering.

 

VG Primärvård

Alla vårdenheter inom en stadsdel ska ta fram en gemensam närområdesplan där ansvar för deltagande i samverkan såsom läkarmedverkan i särskilda boenden och deltagande i lokalt folkhälsoarbete med mera regleras.

 

Vid dagens sammanträde har HSN 5 beslutat om godkännande av närområdesplaner för de nio centrala och västra stadsdelarna.



Kontaktperson: Ordförande Frank Andersson (S), tfn 0705-41 72 96, frank.andersson@vgregion.se
1:e vice ordförande Magnus Berntsson (KD) tfn 0707-14 47 39, 2:a vice ordförande Karin Greenberg (C) tfn 0706-85 07 00


Läs meddelandet som PDF