Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2014-10-30 15:30


Samarbete för krigs- och tortyrskadade


Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Göteborg beslutade under veckan att bidra med pengar till ett behandlingscenter för krigs- och tortyrskadade. Behandlingscentret startas i samarbete med Svenska Röda Korset och ska finnas i Göteborg.

Enligt FN är flyktingsituationen i världen idag den svåraste sedan andra världskriget. De närmsta åren beräknas cirka 2000 personer om året komma till Göteborg. En stor andel av nyanlända krigsflyktingar lider av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

 – Det här samarbetet syftar till att öka tillgängligheten för att på så sätt minska lidandet hos en utsatt grupp. Samarbetet med Röda Korset gör detta möjligt, säger Per Tenggren (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnd nord-östra Göteborg.

Båda parter bidrar

Svenska Röda Korset och hälso- och sjukvårdsnämnderna ingår nu ett Idéburet offentligt partnerskap (IOP). IOP är en avtalsform där båda parter bidrar med resurser och som syftar till att nyttja den idéburna, ideella sektorn som ett komplement till det offentliga vårdutbudet.

Partnerskapet med Svenska Röda Korset ska stärka tillgängligheten till vård för personer som drabbats av PTSD till följd av krig eller tortyr.

 – Vi är glada att få möjligheten att erbjuda ytterligare ett komplement till vården i Göteborg, säger Eva Hall, chef för Svenska Röda Korsets vårdenhet. Vi har 30 års erfarenhet av att behandla krigs- och tortyrskadade och driver redan fem liknande center på andra platser i Sverige.

Behandlingscentret är tänkt att starta 1 maj 2015.

Länk till Röda Korsets pressmeddelande

Kontaktpersoner

Frank Andersson (S)
ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnd Göteborg, centrum-väster
telefon: 0705-41 72 96, epost: frank.andersson@vgregion.se

Elise Norberg Pilhem (V)
ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnd Göteborg, Hisingen
telefon: 0727-28 50 90, epost: elise.norberg@vansterpartiet.se

Per Tenggren (S)
ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnd nord-östra Göteborg
telefon: 0700-82 55 77, epost: per.tenggren@vgregion.se

Eva Hall
chef för Svenska Röda Korsets vårdenhet
telefon: 040-326520, epost: eva.hall@redcross.se



Kontaktperson: Se ovan


Läs meddelandet som PDF