Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2009-09-28 06:00


Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, Hisingen, 2009-09-25

Avtal och överenskommelser 2010


På sitt sammanträde den 25 september beslutade nämnden om flera av de avtal och överenskommelser som ska gälla för nästa år.

Folkhälsa i stadsdelarna

På sitt sammanträde 25 september beslutade nämnden att godkänna avtalen om folkhälsoinsatser i stadsdelarna på Hisingen. Sedan Västra Götalandsregionen bildades har avtal funnits med Göteborg Stad om folkhälsoinsatser. I gällande avtal för 2009 finns en avsiktsförklaring att inför 2010 skapa lokala avtal om folkhälsoinsatser med respektive stadsdel. De lokala avtalen om folkhälsoinsatser beskrivs att respektive stadsdel ska ha en tillgång till en resurs i form av folkhälsosamordnare med folkhälsovetenskaplig kompetens eller motsvarande. Denna person ska hålla ihop det tvärsektoriella arbetet. Det kommer även att finnas ett centralt avtal med Göteborg Stad där stödet till det lokala folkhälsoarbetet regleras t.ex. samordningsansvar och informationsansvar.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU)

Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 godkände på sitt möte den 25 september överenskommelsen med Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) för 2010. Överenskommelsen utgår från 2009 års verksamhet. Förändringarna i överenskommelsen inför 2010 innehåller såväl utökning som minskning av verksamheter. Det blir en differens mellan beräknat ersättningsutrymme och hälso- och sjukvårdsnämndernas betalningsförmåga på maximalt 170 miljoner kronor. Ett lägre ersättningsutrymme till sjukhuset beror inte minst på lågkonjunkturen som ger minskade skatteintäkter för Västra Götalandsregionen nästa år. Överenskommelsen innebär sammantaget en minskad beställning av vård. . Hälso- och sjukvårdsnämnderna och sjukhuset har kommit överens om att ett öppet prioriteringsarbete ska ske under hösten för att definiera de verksamheter och metoder som är medicinskt minst angelägna. I oktober och i början av november kommer ett så kallat Prioriteringsforum, bestående av politiker, företrädare för de medicinska verksamheterna samt tjänstemän från beställare, ägare och SU, att arbeta för att ställa samman ett gemensamt underlag för beslut. Hälso- och sjukvårdsnämnderna kommer att fatta beslut om prioriteringarna i slutet av november.

Kungälvs Sjukhus (KS)

Nämnden beslutade på sitt sammanträde den 25 september att godkänna förslaget till överenskommelse om sjukhusvård med Kungälvs sjukhus. Nämnden har sedan 2006 haft en överenskommelse med Kungälvs sjukhus avseende invånarna i Kärra-Rödbo. Under 2010 kommer beställningen att ligga kvar på samma nivå som 2009.

Handikappverksamhet

Nämnden beslutade på sitt sammanträde den 25 september att godkänna förslaget till överenskommelse med Styrelsen för handikappverksamhet 2010. Handikappförvaltningen har fått ett utökat uppdrag i sin beställning efter att habilitering och rehabilitering inom regionens syn- hörsel och dövverksamhet förts över från Sahlgrenska Universitetssjukhuset till Handikappförvaltningen från 1 januari 2009. Nästa år kommer en besparing göras motsvarande 400 000 kr på habiliteringsverksamheten.

Närområdesplaner inom VG Primärvård

I februari 2009 tog regionfullmäktige beslut om att införa VG Primärvård, en vårdvalsmodell. I Krav- och kvalitetsboken för VG Primärvård ställs kravet att alla vårdenheter inom ett givet geografiskt område, kommun eller stadsdel, ska inkomma med en gemensam närområdesplan där ansvar för deltagande i samverkan så som läkarmedverkan i SÄBO och deltagande i lokalt folkhälsoarbete regleras. På sitt sammanträde 25 september beslutade nämnden att godkänna de sex inkomna närområdesplanerna för respektive stadsdel på Hisingen.

För ytterligare information besök www.vgregion.se/hsn11



Kontaktperson: Mariella Olsson, ordförande, 0768-915949,
Erland Lundell, förste vice ordförande, 0706-293821, Vivi-Ann Nilsson, andre vice ordförande, 0704-533700


Läs meddelandet som PDF