Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2008-12-15 10:00


Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, Hisingen, 2008-12-12

Satsning för att motverka drogmissbruk


Bidrag till att utföra drogtester

Föräldraföreningen Mot Narkotika (FMN) är en politiskt och religiös obunden förening med syfte att hjälpa anhöriga till missbrukare. Som bisyssla utförs drogtester på unga, en tjänst som till största delen säljs till socialtjänst och skolor. I samband med drogtestet erbjuds ungdomarna motiverade samtal. Nämnden beslutade på sitt sammanträde i december att bevilja 50 000 kr till FMN för år 2009 som stöd för deras verksamhet med att testa unga för droger samt att göra en översyn av behovet av en extern part som utför drogtester.

Säkerhet för nämnden

Nämnden beslutade på sitt sammanträde att godkänna rapporten om säkerhetsarbete. Hälso- och sjukvårdsnämnderna är inte driftansvariga för den verksamhet de beställer och därmed inte ansvariga för säkerheten i den beställda verksamheten. När det gäller IT-driftorganisation och IT-säkerheten för regionen, t.ex. tekniska skyddsåtgärder avseende kommunikation, tele m.m., ligger ansvaret hos Regionservice. En analys har gjorts som visar att det för hälso- och sjukvårdsnämndernas del främst handlar om fysisk säkerhet för förtroendevalda och personal på kansliet. I vissa situationer kan det förekomma hot. Här handlar det främst om att hitta goda rutiner för att stödja de som utsätts för hot. En handlingsplan för kansliets personal kommer att tas fram.

Reviderad budget 2009

Nämnden godkände på sitt sammanträde förslaget till reviderad budget för 2009. Med anledning av beslut i regionstyrelsen gällande kompletterad budget, revideras nämndens budget med 6,7 Mkr avseende statsbidrag för att minska sjukskrivningarna då budgetpropositionen för 2009 innebär att statsbidraget förlängs. Nämndens budget justeras också enligt budget för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (Delta). I nämndens budget 2009 reserverades medel för utökad verksamhet, 1,3 Mkr, medlen kommer inte att tas i anspråk.

HSN 11 önskar en God jul och ett Gott Nytt År!

För ytterligare information besök www.vgregion.se/hsn11



Kontaktperson: Mariella Olsson, ordförande, 0768-915949,
Erland Lundell, förste vice ordförande, 0706-293821, Vivi-Ann Nilsson, andre vice ordförande, 0704-533700


Läs meddelandet som PDF