Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2009-02-06 06:00


Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, Hisingen 2009-02-04

Förstärkningar i primärvården


Årsredovisning 2008

Nämndens beslutade på sitt sammanträde att godkänna årsredovisningen för 2008. Det övergripande målet för nämndens ekonomi är en fortsatt budget i balans genom en bra beställningsprocess och god kostnadskontroll. Nämndens resultat per sista december är – 20,9 Mkr vilket är +3,0 Mkr bättre än budget. Det egna kapitalet vid utgången av året uppgår till 23,4 Mkr. Det är framförallt konsumtionen av vård i offentlig länssjukvård som minskar samtidigt som konsumtionen av privat länssjukvård och primärvård har ökat under året. I övrigt är följsamheten god i överenskommelser och avtal.

Nämndens mål är att arbeta långsiktigt för en väl fungerande närsjukvård och för att möta den ökade ohälsan. En utbyggnad av den nära vården sker i samverkan med primärvård, länssjukvård, stadsdelar och intresseorganisationer. Under året har nämnden fattat två inriktningsbeslut för den nära vården på Hisingen (mars och juni 2008). Besluten har inneburit att översyn har gjorts och planeringen har påbörjats under hösten. En uppdragshandling med tillhörande tidplan har arbetats fram med målet att presentera ett förslag till förfrågningsunderlag för Lundby sjukhus och dess framtida innehåll till nämnden under våren 2009.

Ökad kunskap om befolkningens hälsotillstånd och behov utgör grunden för nämndens överenskommelser och avtal. Ett arbete påbörjades 2008 med en kartläggning av befolkningens hälsa som skall vara ett underlag för nämndens kommande beställningar. Befolkningens behov och tillgängligheten till vården har varit i fokus i allt förbättrings- och utvecklingsarbete under året. Det hälsofrämjande arbetet skall skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för medborgarna.

Under våren 2008 presenterades idéskissen till VG Primärvård. Idéskissen är vidareutveckling av dagens primärvård. Denna förändring av primärvården kommer att påverka utbyggnaden av den nära vården på Hisingen. Nämnden följer utvecklingen kring VG primärvård innan definitiv ställning tas till struktur och innehåll för närsjukvården på Hisingen.

Förstärkning av resurser med anledning av varsel

I oktober 2008 beslutade nämnden att ge hälso- och sjukvårdskansliet i uppdrag att se över resurserna av psykosocialt stöd för att möta människor på Hisingen som drabbats av finanskrisen t.ex. genom uppsägning från arbete. Nämnden beslutade på sitt sammanträde den 4 februari att avsätta extra resurser till vårdcentralen Volvo/Alviva AB för att möta den ökade psykiska ohälsan som en följd av bland annat varsel. Verksamheten ser ett ökat behov av sjukgymnast- och sjuksköterskeinsatser men också av läkarinsatser.

Nämnden beslutade även avsätta resurser till Primärvården Göteborg för att anställa en processamordnare. Samordnaren ska informera om det vårdutbud som hälso- och sjukvården tillhandahåller och förbereda en eventuell utveckling av de psykosociala resurserna i Göteborg. Kostnaderna för processamordnaren delas solidarisk mellan Hälso- och sjukvårdsnämnderna 5, 11 och 12.

Vårdcentralen för hemlösa

En översyn av verksamheten vid Vårdcentralen för hemlösa har gjorts och en rapport har presenterats. Sammanfattningsvis har antalet besök på vårdcentralen ökat och verksamheten behöver säkras inför förestående pensionsavgångar bland läkarna. Nämnden beslutade på sitt sammanträde att förstärka läkarbemanningen vid vårdcentralen de kommande åren. Kostnaderna fördelas mellan HSN 5, 11 och 12.

För ytterligare information besök www.vgregion.se/hsn11



Kontaktperson: Mariella Olsson, ordförande, 0768-915949,
Eland Lundell, förste vice ordförande, 0706-293821, Vivi-Ann Nilsson, andre vice ordförande, 0704-533700


Läs meddelandet som PDF