Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2013-02-01 15:00


Skillnader mellan vårdcentraler


Västra Götalandsregionens årliga uppföljning av vårdcentraler har i år fokuserat på fyra områden. Uppföljningen visar skillnader både bland vårdcentraler och geografiskt. Uppföljningen avrapporterades på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde, fredagen den 1 februari.

Psykisk ohälsa, läkemedel, äldre och hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser. De är de fyra områdena i 2012 års uppföljning av vårdcentralerna som hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli har fokuserat på.

Finns variationer

Uppföljningen visar att det finns variationer inom alla fyra områden, både mellan vårdcentralerna och geografiskt mellan de olika nämndområdena.
Inom de fyra områdena har specifika kvalitetsindikatorer valts ut och följts upp, exempelvis läkemedelsavstämningar, förskrivning av antibiotika och förskrivning av fysisk aktivitet på recept (FaR).

Lokal belysning

I hälso- och sjukvårdsnämnd 5 område, Göteborg centrum-väster, förskriver vårdcentralerna FaR i högre omfattning än övriga vårdcentraler i regionen. Indikatorn genomförda läkemedelsavstämningar visar sammantaget ett lägre värde jämfört med övriga vårdcentraler.

Förskrivning av antibiotika sker i mindre omfattning jämfört med regionen i övrigt vilket är positivt.

Området psykisk ohälsa kräver fortsatt uppföljning.

Förslag till höjd kvalitet

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade på onsdagens sammanträde att ge hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag att ta fram förslag för att säkerställa att primärvården håller en hög och jämn kvalitet.

Uppföljningen i sin helhet

Den lokala uppföljningen av vårdcentralerna i hälso- och sjukvårdsnämnd, Göteborg centrum, väster finns i handlingarna till nämndens sammanträde.

För den regionala uppföljningen av alla vårdcentraler inom VGPV, kontakta nämndsekreterare Helena Johansson på telefonnummer, 0767-85 44 49 eller på epost: helena.bj.johansson@vgregion.se

Kontaktperson för kommentarer

Frank Andersson (S), ordförande i HSN 5
0705-41 72 96
frank.andersson@vgregion.se 



Kontaktperson: Se ovan


Läs meddelandet som PDF