Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2008-05-29 16:00


Pressmeddelande från hälso- och sjukvårdsnämnd 5

Upphandlingar avbryts


Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg Centrum-Väster beslutade idag att avbryta ett antal upphandlingar med anledning av idéskissen ”VG Primärvård”. Skälet är att idéskissen innebär att förutsättningar för dessa upphandlingar har förändrats avsevärt.

Flera av de verksamheter som nämnden har under upphandling påverkas direkt av Västra Götalandsregionens (VGR) förslag ”VG Primärvård” och kommande ny lagstiftning. ”VG Primärvård” visar hur man avser att utveckla primärvården och hur lagändringarna kan tillämpas inom VGR. Förutsättningarna för upphandlingarna är alltså avsevärt förändrade.

 

För att klara en smidig övergång till ”VG Primärvård” förslås nya vårdavtal tecknas, med kort löptid och med utgångspunkt i förfrågningsunderlag och anbud, med nuvarande leverantörer. För övriga verksamheter kan upphandlingarna genomföras enligt beslut.

 

Idag finns det en samlad enhet med jourmottagning, röntgen och vårdcentral i centrala Göteborg. Denna enhet är en tillgång för invånare i hela göteborgsområdet och är dessutom mycket välbesökt, inte minst beroende på dess centrala lokalisering. Invånarna upplever också en stor tillgänglighet till vård på jourmottagningen. Därför är det positivt att nuvarande enhet utökas med specialistmottagningar i kirurgi, ortopedi, medicin samt öron, näsa och hals.

 

Närsjukvårdsenheten i centrala Göteborg

Jourmottagningen: Upphandlingen avbryts och nytt avtal föreslås tecknas med Axessakuten för ytterligare sex månader fram till 2009-08-31, med möjlighet till förlängning med ytterligare sex månader.

 

Vårdcentralen: Upphandlingen avbryts och nuvarande avtal med vårdcentralen Haga-Annedal förslås att förlängas tre månader fram till 2009-05-31.

 

Barnmedicinsk mottagning: Nytt avtal förslås att tecknas med Axessakuten avseende befintlig barnmedicinsk mottagning fram till 2009-08-31, med möjlighet till förlängning ytterligare sex månader.

 

Dessutom föreslås att ett avtal om en koordinatorsfunktion vid närsjukvårdsenheten ska tecknas med Capio Axessakuten, med start från och med sommaren 2008 till och med maj 2009.

 

Alla anbud som har inkommit med anledning av upphandlingen av Närsjukvårdsenhet i centrala Göteborg beläggs med sekretess till och med beslut i regionfullmäktige om VG Primärvård.

 

Gynekologi och barnmedicin

Upphandlingen avbryts och nytt avtal förslås tecknas med Praktikertjänst avseende gynekologi och barnmedicin på Läkarhuset för tre månader, med möjlighet till förlängning ytterligare sex månader. Ett nytt avtal om tre månader, med möjlighet att förlängas ytterligare sex månader, förslås att tecknas med Praktikertjänst avseende gynekologi vid Gynekolog Centrum i centrala Göteborg.

 

Mödrahälsovård

Upphandlingen avbryts och ett nytt avtal för ytterligare sex månader förslås tecknas med Barnmorskegruppen.

 

Primärvård vid Stampen/Heden

Upphandlingen avbryts.

 

Korrigering av förfrågningsunderlag

Nämnden beslutade också vid sitt sammanträde att vidga lokaliseringen av mottagningar inom urologi, neurologi och handkirurgi samt en mindre röntgenenhet i centrala Göteborg från SDN Centrum till att även omfatta SDN Linnéstaden och Majorna.



Kontaktperson: Ordförande Frank Andersson (s) tel 0705-41 72 96,
1:e vice ordförande Magnus Berntsson (kd) tel 0707-14 47 39, 2:a vice ordförande Karin Greenberg (c) tel 0706-85 07 00


Läs meddelandet som PDF