Hälso- och sjukvårdsnämnd (HSN) 5 Göteborg Centrum-Väster antog idag sitt remissvar på idéskissen VG Primärvård. I det stora hela ställer sig nämnden positiv till förslaget, som både stärker patientens ställning och ökar förtroendet för primärvården.
Förtroendet för primärvården behöver förbättras, vilket bäst görs genom hög tillgänglighet och kvalitet i vårdtjänsterna. Idéskissens förslag innebär en förbättrad uppföljning av kvalitet och ett ökat inslag av målrelaterad ersättning, vilket är positivt menar HSN 5.
Det politiska ansvaret gentemot medborgarna och vårdgivarna behöver göras tydligare så länge de lokala hälso- och sjukvårdsnämnderna är befolkningsföreträdare.
Nämnden är tveksam till gratis besök vid den egna vårdenheten, men är positiv till en differentierad avgift som gynnar kontinuitet. Nämnden håller med om att ingen vårdcentral får neka någon att lista sig.
HSN 5 menar att informationen vid val av vårdenhet ska vara saklig, regiongemensam och anpassas till alla målgrupper.
Nämnden anser att ansvaret för strategisk samverkan, koordinering av närsjukvården och folkhälsoarbetet behöver förtydligas. Det saknas en beskrivning av hur utvecklingen av en sammanhållen närsjukvård ska säkras, främst rörande vårdsamverkan, och vem som ska ha samordningsansvaret.
Nämnden stöder förslaget om en utökning av primärvårdens basuppdrag där bland annat rehabilitering och hembesök ska ingå.
HSN 5 förslår att beslut rörande själva auktorisationen bör tas på regional nivå och att beslut om tecknande av vårdavtal tas av de lokala hälso- och sjukvårdsnämnderna.
Nämnden anser att förutsättningarna för att starta en vårdenhet kan innebära risker för mindre vårdgivare. Det bör finnas ett tydligt samband mellan vårdenhetens ekonomiska ansvar och befogenhet att påverka kostnaderna.
I god tid före genomförandet måste det finnas regler för hur befintliga avtal med privata vårdgivare ska hanteras.
Nämnden menar att mycket av vårdenheternas verksamhet kan komma att utföras av underleverantörer. Det behövs ett klargörande om vårdenhetens avtal med underleverantörer. Innebär förslaget att patienter som väljer att söka utanför den egna enheten endast kan söka hos de som vårdenheten har avtal med?
Under en övergångsperiod måste det få finnas lokala variationer i uppdragen eftersom det finns risk att vissa av dagens verksamheter med kort varsel kommer att stå utan finansiering eller att vissa verksamheter ingår i vårdpengen men faktiskt utförs på en annan vårdnivå.
Mål- och inriktning 2009-2011
HSN 5 har idag även fastställt sitt mål- och inriktningsdokument för perioden 2009-2011. Nämnden kommer under perioden fortsätta att fokusera på behovsgrupperna barn och ungdomar, äldre, kroniker och funktionshindrade personer samt psykiatri och psykisk ohälsa. Vidare avsätter nämnden medel för riktade åtgärder mot osakliga strukturella löneskillnader.
Bakom mål- och inriktningsdokumentet för 2009-2011 står (s), (c), (fp) och (v). Partierna (kd), (m) och (mp) röstade vid sammanträdet på ett eget förslag till mål och inriktning för 2009-2011.
Nämndens mål- och inriktningsdokument finns på nämndens hemsida; www.vgregion.se/hsn5