Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2010-12-08 16:00


Nyheter från Hälso- och sjukvårdsnämnd 5, Göteborg Centrum-Väster

Vårdcentralerna får ökad andel av budgeten


Budget 2011 för hälso- och sjukvårdsnämnden för centrala och västra Göteborg (HSN 5) präglas av återhållsamhet och försiktighet. Den ansträngda ekonomin gör att endast mindre utökningar har kunnat göras för nästa år.

 

Vårdcentralerna får ökad andel av budgeten under 2011. De simuleringar som gjordes av vad VG Primärvård skulle kosta har under 2010 visat sig inte hålla. Det beror bland annat på befolkningsökning, ökad registrering av diagnoser och ökad täckningsgrad (andel besök som gjorts av patienterna på den egna vårdcentralen).

 

Nämndens avtal och överenskommelser för 2011 har blivit tydligare med ökade krav på uppföljningar, strategier och samverkan.

 

Nämnden ansöker hos regionstyrelsen om att under 2011 få disponera eget kapital med 3 miljoner kronor. Detta för att göra det möjligt att finansiera ett omstruktureringsbidrag under 2011 till Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU).

 

Psykiatri

Hälso- och sjukvårdsnämnden har efterfrågat en lägesrapport av vuxenpsykiatrin i centrala och västra Göteborg. Rapporten visar bland annat att det gemensamma prioriteringsarbetet för SU har påverkat psykiatrin i och med att den specialiserade vuxenpsykiatriska vården fått förändrade remissrutiner samt att vårdcentraler upplever brister i remisshanteringen.

 

Brukarföreningar uppger att de senaste årens förändringar inom den psykiatriska vården inneburit en försämring. Man ser en brist på helhetstänkande och långsiktighet inom den psykiatriska vården samt att eftervården har stora brister.



Kontaktperson: Ordförande Frank Andersson (S) tfn 0705-41 72 96,
1:e vice ordförande Magnus Berntsson (KD) tfn 0707-14 47 39, 2:a vice ordförande Karin Greenberg (C) tfn 0706-85 07 00


Läs meddelandet som PDF