Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2008-06-18 06:00


Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, Hisingen 17 juni 2008

Yttrande VG Primärvård


Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, Hisingen, beslutade på sitt möte den 17 juni om sitt yttrande över remissen avseende idéskissen om utveckling av primärvården i Västra Götaland.

Idéskissen är ett förslag på ett nytt system i primärvården, förslaget kallas VG Primärvård. Syftet är främst att stärka patienten/medborgarens ställning och förtroende för primärvården men även att öka valfriheten och tillgängligheten. De som vill starta en enhet i primärvården kommer enligt skissen att få en auktorisation. Medborgaren har i VG Primärvård rätt att välja den enhet där han eller hon vill få sin vård.

 

I stort är nämnden positiva till idéskissen. Det finns flera frågor som behöver uppmärksammas i det fortsatta arbetet med utvecklingen av primärvården.

 

Nämnden håller med om att ingen vårdenhet i princip ska kunna neka en patient att få sin vård där. Om enheten måste bli allt större därför att många patienter väljer att få sin vård där ser nämnden att det kan bli svårt för enheten att stanna kvar i sina lokaler och upprätthålla en god kvalitet. Nämnden anser att det kan bli en konflikt mellan målet att erbjuda medborgarna plats på den vårdenhet de önskar och den storlek på verksamhet som vårdenheten tycker är optimal.

 

Nämnden förordar att nämnden ska vara den som tecknar avtal med olika vårdgivare om t.ex. geografisk lokalisering.

På Hisingen finns geografiska områden som är socioekonomiskt tunga. För att vara säkra på att vårdenheter kommer att finns i dessa områden även i framtiden vill nämnden att det ska finnas möjlighet att inom VG Primärvård kunna stimulera vårdgivare att etablera sig i socioekonomiskt tunga områden.  

 

På Hisingen finns flera positiva erfarenheter av samverkan, t.ex. arbetet i samordningsförbundet Delta, som nämnden vill ta tillvara på och vidareutveckla inom VG Primärvård. Samordningsansvaret för den nära vården behöver enligt nämnden preciseras som uppdrag och ansvar.

Det är viktigt för nämnden att det hälsofrämjande arbete som sker genom samverkan mellan bland annat stadsdelarna och olika vårdgivare på Hisingen säkras.

Förutsättningar för olika vårdgivare att samverka inom VG Primärvård för att skapa bra vårdkedjor anser nämnden är viktigt.

 

 

För ytterligare information besök www.vgregion.se/hsn11 eller www.vgregion.se/medborgarnasprimarvard



Kontaktperson: Mariella Olsson, ordförande, 0768-91 59 49,
Erland Lundell, förste vice ordförande, 0706-29 38 21, Berndt Rhodin, andre vice ordförande, 031-366 90 38


Läs meddelandet som PDF