Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2007-10-25 12:30


Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg

108 miljoner mer till sjukvården i västra Skaraborg nästa år


I dag har hälso- och sjukvårdsnämnden fördelat 2,4 miljarder kronor till hälso- och sjukvården, tandvården och handikappverksamheten i västra Skaraborg. I snitt kommer varje invånare att få tillgång till vård för knappt 19 000 kronor under nästa år.

Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg har i dag beslutat om budget  och överenskommelser för 2008. Överenskommelserna beskriver den verksamhet och de uppdrag som ska genomföras inom de olika områdena under nästa år. Nämnden har idag också beslutat att utreda förutsättningarna för att förstärka ambulansverksamheten i västra Skaraborg.  

De största satsningarna under 2008 är inom primärvården där sjukvårdsrådgivningen ska utvidgas. Det ska från och med årsskiftet gå att ringa till sjukvårdsrådgivningen också dagtid som ett komplement till vårdcentralernas verksamhet. Målet är att minst 90 procent av samtalen ska besvaras inom tre minuter.

Inom primärvården ska också de så kallade äldrevårdsteamen utvecklas. Det ska under 2008 skapas ett äldrevårdsteam inom närsjukvårdvårdsområdet Västra Skaraborg (Lidköping, Grästorp, Vara, Essunga, Skara och Götene). Teamet ska bestå av en läkare och två specialistsjuksköterskor som gör hembesök i hela området. De som ska få besök är multisjuka äldre eller äldre i en palliativ fas. Tanken är att patienterna ska känna en trygghet och kontinuitet i kontakten med vården. Demensvården ska också förbättras genom en satsning på speciella demenssjuksköterskor.

Det hälsofrämjande arbetet är viktig och under nästa år ska de förebyggande insatserna intensifieras. I detta arbete har primärvården utvecklat så kallade livsstilsmottagningar. Förebilden till dessa mottagningar har varit ”Hälsoteket” i Falköping. I dag finns livsstilsmottaningar i alla kommuner i västra Skaraborg, men målsättningen är att alla ska få tillgång till en mottagning för livsstilsfrågor vid sin egen vårdcentral.

Överenskommelsen med Skaraborgs sjukhus

Skaraborgs sjukhus ska fortsätta sin utveckling av kranskärlssjukvården och kommer under nästa år utföra fler PCI (ballongutvidgnings-) operationer. Under nästa år ska också fler obesitas (fetma-) operationer utföras vid Kärnsjukhuset i Skövde.

Köerna till MR-undersökningar är långa i Skaraborg och Skaraborgs sjukhus får under nästa år pengar för att investera i två nya MR-kameror 

Överenskommelsen med Primärvården Skaraborg

Förutom satsningarna på sjukvårdrådgivning, äldrevårdteam och livsstilsmottagningar ska Primärvården Skaraborg fortsätta öka tillgängligheten och förbättra bemötandet vid vårdcentralerna.  

Överenskommelsen med Folktandvården Skaraborg

Den fria barn- och ungdomstandvården ska förlängas med två år. Införandet sker successivt så att de som fyller 20 år under 2008 kommer att fortsätta in i den fria barn- och ungdomstandvården till och med det år de fyller 21.

Uppsökande tandvård ska erbjudas alla som är 65 år eller äldre och som bor i äldreboende eller är inskriven i hemsjukvården.

Överenskommelsen med Handikappverksamheten

Allt fler döva och hörselskadade vill ha hjälp med tolkning. Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg satsar under nästa år mer pengar på tolkservicen för att möta den ökade efterfrågan.  

Budget 2008

Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg har en budget på 2,4 miljarder kronor inför nästa år, det är knappt 108 miljoner kronor mer än för 2007. I budgeten har Hälso- och sjukvårdsnämnden vissa prioriterade mål inför 2008. Några av målen är:  

  • Alla patienter ska erbjudas vård inom de fastställda garantitiderna.
  • Geriatrisk kompetens hos personal som arbetar med äldre ska öka.
  • Tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin ska vara hög för såväl besök, utredning som behandling.

Dessa mål ska genomsyra all hälso- och sjukvård i området och följs upp under året.  

Förstärkt ambulanssjukvård

Under den senaste tiden har flera incidenter med ambulanser inblandade inträffat i västra Skaraborg. Därför ska det utredas vilka möjligheter det finns att förstärka ambulanssjukvården i området. I mars 2008 ska ett förslag på eventuella förändringar vara klart.

 

Moderaterna, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet reserverade sig mot budgetbeslutet och överenskommelserna med Skaraborgs sjukhus och Primärvården Skaraborg till förmån för eget yrkande.


Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Bengt Andersson (c), ordförande 0702-09 50 09, Bertil Jonsson (m), 1:e vice ordförande 0705-49 55 50, Hasse Andersson (s), 2:e vice ordförande 0706-74 97 79


Läs meddelandet som PDF