Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2007-10-25 15:00


Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg

115 miljoner mer till sjukvården i östra Skaraborg nästa år


Idag har hälso- och sjukvårdsnämnden bestämt hur vården ska se ut i Skaraborg under nästa år. Områden som prioriteras är barn, ungdomar och äldre. Nämnden har i dag också beslutat att upphandla en läkarmottagning i Timmersdala.

Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg har i dag beslutat om budget för 2008 och de överenskommelser om hälso- och sjukvård, tandvård och handikappverksamhet som ska bedrivas för invånarna i östra Skaraborg nästa år. Överenskommelserna beskriver den verksamhet och de olika uppdrag som ska genomföras inom de olika områdena nästa år.

Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg vill inför nästa år utveckla vården av barn och unga. I Mariestad invigs i januari nästa år ett barn- och ungdomscenter där psykiatri, medicin och habilitering samlas under ett och samma tak. Vården för barn från Mariestad, Töreboda och Gullspång ska i det nya centrat bli mer tillgänglig och utan administrativa hinder. Inom barn- och ungdomscentrat ska också den utvecklingsneurologiska enheten för barn i hela Skaraborg rymmas.

Ungdomsmottagningarna i östra Skaraborg ska vara lätta för de unga att besöka och här ska de få möjlighet att prata med utbildad personal om de frågor som är viktigast i unga människors liv. Insatserna ska bygga på en helhetssyn på individen, både den fysiska och den psykiska hälsan. I dag rör de flesta besök på ungdomsmottagningarna sex och samlevnad, men genom att utveckla personalens kompetens inom området psykisk hälsa vill nämnden att fler unga också ska söka sig till ungdomsmottagningarna för att få annan hjälp.

Överenskommelsen med Skaraborgs sjukhus

Skaraborgs sjukhus ska fortsätta sin utveckling av kranskärlssjukvården och kommer under nästa år utföra fler PCI (ballongutvidgnings-) operationer. Under nästa år ska också fler obesitas (fetma-) operationer utföras vid Kärnsjukhuset i Skövde.

Köerna till MR-undersökningar är långa i Skaraborg och Skaraborgs sjukhus får under nästa år pengar för att investera i två nya MR-kameror.

Överenskommelsen med Primärvården Skaraborg

Inom primärvården ryms de flesta satsningarna inför nästa år. Några exempel på utvecklingsområden är sjukvårdsrådgivningen och en ökad tillgång på avancerade specialistsjuksköterskor (nurse practioners). Dessutom ska patienter som drabbats av KOL få en bättre vård genom mer resurser till särskilda KOL- sjuksköterskor.

En särskild satsning ska göras på äldre och deras behov av hälso- och sjukvård. Under nästa år ska särskilda kontaktsjuksköterskor anställas inom närsjukvårdsområdet Norra Skaraborg (Mariestad, Töreboda och Gullspång), sköterskorna ska vara en fast kontakt mellan den kommunala hälso- och sjukvården och primärvården.

Överenskommelsen med Folktandvården Skaraborg

Den fria barn- och ungdomstandvården ska förlängas med två år. Införandet sker successivt genom att de som fyller 20 år under 2008 kommer att fortsätta in i den fria barn- och ungdomstandvården till och med det år de fyller 21.

Uppsökande tandvård ska erbjudas alla som är 65 år eller äldre och som bor i äldreboende eller är inskriven i hemsjukvården.

Överenskommelsen med Handikappverksamheten

Allt fler döva och hörselskadade vill ha hjälp med tolkning. Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg satsar under nästa år mer pengar på tolkservicen för att möta den ökade efterfrågan.

Budget 2008

Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg har en budget på 2,5 miljarder kronor inför nästa år, det är nästan 115 miljoner kronor mer än för 2007.  I budgeten har Hälso- och sjukvårdsnämnden vissa prioriterade mål inför 2008. Några av målen är:

  • Alla patienter ska erbjudas vård inom de fastställda garantitiderna.
  • Geriatrisk kompetens hos personalen som arbetar med äldre ska öka
  • Tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin ska vara hög för såväl besök, utredning som behandling.

De prioriterade målen ska genomsyra all hälso- och sjukvård i området och följs upp under året.

Upphandling av läkarmottagning i Timmersdala

Primärvården har sedan många år drivit en distriktläkarmottagning i Timmersdala, mottagningen är en filial till Södra Ryds vårdcentral. Sedan tre år tillbaka har det varit mycket problematiskt att bemanna stationen med läkare och de senaste månaderna har det i princip inte funnits tillgång till någon läkare över huvud taget. Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg beslutade idag att läkarmottagningen i Timmersdala ska upphandlas.

 

Moderaterna, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet reserverade sig mot budgetbeslutet och överenskommelserna med Skaraborgs sjukhus och Primärvården Skaraborg till förmån för eget yrkande. Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot budgetbeslutet till förmån för eget yrkande.

 



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Lars-Erik Lindh (s) ordförande 0708-43 62 51, Bengt Sjöberg (m) 1:e vice ordförande 0705-83 64 63, Sewon Ekberg (fp), 2:e vice ordförande 0708-67 15 97


Läs meddelandet som PDF