Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2009-02-04 15:00


Årsredovisning 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg godkände i dag årsredovisningen för 2008. Årsredovisningen visar att tillgängligheten ökat inom flera områden, dialogen med medborgarna utvecklats och att flera stora projekt riktade mot ungdomar genomförts under året.

 

Nämnden har under året fokuserat på tillgänglighetsfrågor och i olika omgångar satsat pengar för att korta köerna inom framförallt sjukhusvården. Under sista kvartalet 2008 minskade väntetiderna inom de flesta områden. Allt fler anser också att de har en god tillgång på vård. Enligt befolkningsundersökningen Vårdbarometern så anser 75 procent av de som bor i västra Skaraborg att de har tillgång till den sjukvård de behöver, det är en ökning med mer än tio procent sedan 2002.

Under året har nämnden utvecklat dialogen med medborgarna genom så kallade medborgarråd. Politikerna har vid fyra tillfällen bjudit in befolkningen i olika kommuner att diskutera hälso- och sjukvård. Nämnden träffar också regelbundet pensionärsorganistioner samt brukar- och anhörigorganisationer. Befolkningens åsikter och behov är en mycket viktig del i nämndens planering av hälso- och sjukvård.

Ungefär 7 000 ungdomar i Skaraborg nåddes under året av de båda hälso- och sjukvårdsnämndernas satsning mot klamydia. Kampanjen bestod bland annat av en film och teaterföreställning av Carl-Einar Häckner. Nämnden har också i bred samverkan genomfört en kampanj mot langning av alkohol till unga.

Det ekonomiska resultatet för hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg blev +7,4 miljoner kronor 2008.

Förlängt uppdrag till RFSL Skaraborg

Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg ger under 2009 RFSL i uppdrag att fortsätta arbetet med bland annat skolinformation. RFSLs arbete ska minska fördomar i samhället mot homo-, bi- och transpersoner. Arbetet ska också stödja ungdomar i sin sexuella identitet.



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Bengt Andersson (C) ordförande 0702-09 50 09, Bertil Jonsson (M) 1:e vice ordförande 0705-49 55 50, Hasse Andersson (S) 2:e vice ordförande 0706-74 97 79


Läs meddelandet som PDF