Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2011-02-08 15:30


Årsredovisning 2010 godkändes av hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden fick 2010 ett överskott på 33,6 miljoner kronor. Resultatet beror främst på överskott från verksamheterna inom VG Primärvård, övriga primärvården och ersättningen till privata vårdgivare.

Ersättningen till vårdcentralerna inom VG Primärvård har under året varit 6 miljoner kronor lägre än budget. Den största orsaken är att vårdcentralerna inte nått samtliga krav för att få den målrelaterade ersättningen. Även ersättningen till primärvård utanför ansvaret i VG Primärvård har varit lägre än planerat, överskottet där beror framförallt på att medel för sjukskrivningsprojekt (bland annat att anställa så kallade sjukskrivningskoordinatorer) inte utnyttjats fullt ut. Också ersättningen till privata vårdgivare som har avtal med nämnden har varit lägre än budget, det beror till stor del på att två privata läkarmottagningar upphörde under året.

Positiva trender

Årsredovisningen visar flera positiva trender. Tillgängligheten till och förtroendet för hälso- och sjukvården är god. Befolkningsundersökningen Vårdbarometern och den nationella patientenkäten visar att befolkningen i västra Skaraborg blivit mer nöjda med vården som erbjuds vid vårdcentralerna. Antalet personer som väntar på vård och behandling på sjukhus minskade under 2010.

Nämnden har arbetat aktivt med folkhälsoarbetet under året. I juni fastställdes en strategisk folkhälsoplan med målet att invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet med att sjösätta planen har påbörjats.

Ytterligare uppföljning

Nämnden ska titta närmare på utvalda delar av årsredovisningen för att hitta åtgärder för att förbättra verksamheten under 2011. Dessa delar är:

  • Väntetiderna till sjukvårdsrådgivningen 1177 är relativt långa och når inte det uppsatta målet. Vid årsskiftet besvarades 59 procent av samtalen i Skaraborg inom tre minuter och 82 procent inom nio minuter.
  • Antalet feta och överviktiga barn har ökat under året, från 274 till 350 barn. 
  • Arbetet med sjukskrivningskoordinatorer, som ska stödja sjukskrivna personer till en effektiv bedömning och rehabilitering, har inte tagit fart under året. 

Läs mer

Länk till föredragningslista och handlingar

Länk till hälso- och sjukvårdsnämndens hemsida

Länk till hälso- och sjukvårdskansliet



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Hasse Andersson (S) 1:e vice ordförande 0706-74 97 79, Gunilla Druve Jansson (C) 2:e vice ordförande 0707-99 51 83


Läs meddelandet som PDF