Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2013-02-07 14:30


Årsredovisning och uppföljning av vårdcentraler i östra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden östra skaraborg godkände idag årsredovisning för 2012. Nämnden fick också del av en årlig uppföljning av verksamheten vid de arton vårdcentraler som finns i östra Skaraborg.

Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborgs totala resultat för år 2012 är + 1,3 miljoner kronor. Efter den regiongemensamma riskdelningen mellan samtliga hälso- och sjukvårdsnämnder redovisar nämnden ett nollresultat.

Uppföljning av vårdcentraler inom VGPV

Västra Götalandsregionens årliga uppföljning av vårdcentralerna visar att vårdcentralerna i Skaraborg i genomsnitt registrerar färre läkemedelsavstämningar för äldre än i övriga regionen. Enligt Krav-och kvalitetsboken ska läkemedelsavstämning, översyn av patientens läkemedelsbehandling, genomföras minst en gång per år för patienter som är 75 år eller äldre. Läkemedelsavstämning ska även utföras för patienter, oavsett ålder, med många läkemedel. Antalet läkemedelsrelaterade problem för patienterna ökar med antalet läkemedel.

I Skaraborg har cirka 36 procent (december 2012) av patienterna över 75 år fått en läkemedelsavstämning genomförd, jämfört med genomsnittet i hela Västra Götalandsregionen som är 49 procent. Variationen mellan enskilda vårdcentraler är stor.

Förutom läkemedel har vårdcentralsuppföljningen fokuserat på psykisk ohälsa, äldre och hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser. Inom de fyra områdena har specifika kvalitetsindikatorer valts ut och följts upp, exempelvis läkemedelsavstämningar, förskrivning av antibiotika och förskrivning av fysisk aktivitet på recept (FaR). Nämnden gav hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag att lämna förslag på åtgärder för att hålla en hög kvalitet inom de beskrivna områdena.

Somatiska mottagningar utanför sjukhusorterna

Under förutsättning att Skaraborgs Sjukhus tillgodoser patienternas behov av god, säker och tillgänglig vård, har nämnden inget att erinra mot sjukhusets förslag om att koncentrera de öppenvårdsmottagningar, som idag är utlokaliserade, till sjukhusorterna. Mottagning som berörs i östra Skaraborg är mottagning för psoriasispatienter i Karlsborg.

 

Länk till föredragningslista och handlingar

Länk till hälso- och sjukvårdsnämndens hemsida



Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Lars-Erik Lindh (S) ordförande 0708-43 62 51, Roland Wanner (MP) 1:e vice ordförande 0733-66 03 83, Bengt Sjöberg (M) 2:e vice ordförande 0705-83 64 63


Läs meddelandet som PDF