Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2008-05-22 16:00


Beslut från Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg


Två utvecklingsprojekt inom handikappförvaltningen beviljades idag pengar av Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg. Dels ska ett kompetensteam kring barn och ungdomar med förvärvad hjärnskada utvecklas, dels ska ett specialiserat kunskapsteam för att hjälpa flerfunktionsnedatta brukare till ett optimalt sittande skapas.

Mellan 60 och 70 personer i Skaraborg har på grund av sin funktionsnedsättning ett återkommande behov av att få hjälp med att hitta ett fungerande sittande. Genom att utveckla ett specialiserat Team Sittande kommer Habilitering Skaraborg mer effektivt hjälpa brukarna till en bättre vardag.

Kunskapsteam för unga med hjärnskada

Nämnden beslutade också att finansiera ett kunskapsteam kring förvärvad hjärnskada hos barn och ungdomar. Uppkomsten av en förvärvad hjärnskada hos ett barn innebär alltid en dramatiskt påverkan på patienten och dennes familj. Att arbeta med rehabilitering av förvärvad hjärnskada kräver specifik kunskap och det finns starka skäl att kraftsamla habiliteringens resurser så att varje ny remiss handläggs av ett speciellt team. De yrkeskompetenser som kommer att specialiseras inom teamet är arbetsterapeut, kurator, läkare, pedagog, psykolog samt sjukgymnast.

Kostnaden för båda utvecklingsprojekten delas mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg och Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg. 

Månadsrapport april

Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg godände i dag månadsrapporten för april månad. Resultatet för perioden januari - april är -7,6 miljoner kronor, men helårsresultatet för 2008 förväntas bli positivt, +19 miljoner kronor.



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Bengt Andersson (c) ordförande 0702-09 50 09, Bertil Jonsson (m) 1:e vice ordförande 0705-49 55 50, Hasse Andersson (s) 2:e vice ordförande 0706-74 97 79


Läs meddelandet som PDF