Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2008-06-18 15:00


Beslut från Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg


Det måste även fortsättningsvis finnas minst en vårdcentral i varje kommun i Skaraborg. Det menar Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg i sitt yttrande över idéskissen Medborgarnas Primärvård.

Primärvården ska under nästa år förändras i Västra Götalandsregionen och förslaget på hur det nya systemet, den så kallade idéskissen, ska se ut är just nu ute på remiss bland nämnder och styrelser. I idéskissen föreslås bland annat att medborgarna får större inflytande på vården och att kvalitet sätts i fokus. Hälso- och sjukvårdsnämnden är positiv till innehållet i idéskissen, men betonar i sitt yttrande att medborgarna i de små kommunerna måste värnas och har rätt till en vårdcentral inom rimligt avstånd. Nämnden anser att följande punkter måste uppfyllas i Medborgarnas Primärvård:

  • Minst en komplett vårdcentral i varje kommun
  • Befolkningen företräds på den politiska nivån av hälso- och sjukvårdsnämnden, som därför har ansvar för t.ex. etablering av vårdcentraler
  • Rollen som befolkningsföreträdare och ansvaret för avtal och uppföljning hör ihop
  • Den som har ansvaret ska också ha befogenheter och styrmedel

Preliminär budget 2009

Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg har tilldelats 2 456,2 miljoner kronor i regionbidrag för nästa år. Det mål- och inriktningsdokument som fastställdes i mars ligger tillsammans med regionfullmäktiges budget till grund för nämndens preliminära budget. Slutresultatet i den preliminära budgeten för Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg visar ett överskott på 3,6 miljoner kronor. Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg redovisar dock ett underskott och nämnderna har därför kommit överens om att fördela medlen så att de totala resurserna utnyttjas så bra som möjligt.

Förlängning av vårdavtal med Carema Primärvård AB

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i dag att förlänga nuvarande avtal med Carema Primärvård AB om vårdcentralen i Grästorp. Avtalet förlängs i första hand till den 30 juni 2009, med möjlighet till förlängning.      



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Bengt Andersson (c) ordförande 0702-09 50 09, Bertil Jonsson (m) 1:e vice ordförande 0705-49 55 50, Hasse Andersson (s) 2:e vice ordförande 0706-74 97 79


Läs meddelandet som PDF