Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2013-10-23 16:00


Folkhälsopris i västra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg beslutade i dag att årets folkhälsopris i västra Skaraborg tilldelas Team Agera från Grästorp. Nämnden beslutade också om nästa års budget och om överenskommelse med Hospice Gabriel om pallaitiv vård.

Regionbidraget för hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg är 2,65 miljarder kronor. Det är en ökning med drygt 50 miljoner kronor jämfört med 2013. Befolkningens behov ska vara styrande för den hälso-och sjukvård som erbjuds. Verksamheterna ska präglas av kvalitet, tillgänglighet, nytänkande, effektivitet och en hållbar utveckling.

Folkhälsopris västra Skaraborg 2013

Team Agera i Grästorp består av ett tvärprofessionellt team med pedagoger och beteendevetare med olika inriktningar. Teamet har ett mer utvidgat och fördjupat uppdrag än ordinarie skolkurator och erbjuder hjälp till barn/föräldrar där problematiken är för svår för skolan och samtidigt anses som för lätt för socialtjänsten.

Nämndens motivering till pristagarna är:
Team Agera arbetar strukturerat och långsiktigt för att ge barn och deras föräldrar tidig hjälp. Med ett tydligt socioekonomiskt tänkande har Team Agera utvecklat ett gynnsamt och nära samarbete mellan skolan och socialtjänsten i syfte att förebygga psykisk ohälsa bland unga.
Kontaktperson Team Agera: Mattias Ymefors 0514-582 86

Överenskommelse om palliativ vård

Nämnden tecknade en överenskommelse inom ramen för idéburet - offentligt partnerskap med Hospice Gabriel i Lidköping. Hospice Gabriel ska erbjuda vård vid livets slutskede på ett sådant sätt att människans fysiska, psykiska, sociala och andliga behov tillfredsställs.

Information om barnhälsovård för asylsökande

Nämnden fick under sammanträdet information om asyl- och flyktingmottagandet i Skaraborg. Antalet asylsökande har den senaste tiden ökat kraftigt, med anledning av framförallt kriget i Syrien. Planer finns på att starta ett mobilt barnhälsovårdsteam för barn boende på asylmottagningar. 

 

Länk till hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborgs hemsida

Länk till föredragningslista och handlingar



Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Claes-Göran Borg (V) ordförande 0708-52 33 54, Hasse Andersson (S) 1:e vice ordförande 0706-74 97 79, Gunilla Druve Jansson (C) 2:e vice ordförande 0707-99 51 83


Läs meddelandet som PDF