Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2010-12-16 14:00


Mötesplats för asylsökande tog emot folkhälsopris


Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skarabog delade idag ut årets folkhälsopris till Mötesplats Älgarås. Mötesplatsen är ett stöd för asylsökande flyktingar och drivs av Svenska Röda Korsets Folkrätt- och Flyktingskrets i Skaraborg.

Mötesplats Älgarås erbjuder människor i en mycket utsatt situation en mötesplats och aktiviering utifrån var och ens intresse och alla välkomnas på lika villkor. Mycket arbete handlar om att stärka individen för att orka med att hantera sin livssituation. Mycket av arbetet handlar om att finnas till och lyssna och erbjuda ett andrum i den pressade situationen. Aktiviteter som ordnas är bland annat samtalsgrupper, cykelkurser, syateljé och lek för barnen.

Pristagare folkhälsopris 2010

Klicka på bilden för högupplöst version, bilden är fri att publicera. Övre raden från vänster Lars-Erik Lindh (S) ordförande, Bengt Sjöberg (M) vice ordförande och Björn Bröne (FP) 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden östra skaraborg. Nedre raden från vänster Anneli Bruneflod, Mohamed Mabrouk och Elin Andersson från Svenska Röda Korsets Folkrätt- och Flyktingskrets i Skaraborg.

Kontaktperson Mötesplats Älgarås: Elin Andersson, ordförande Folkrätt- och Flyktingkretsen Skaraborg 0709-77 92 61

Hälso- och sjukvårdsnämnden delade också ut ett hedersomnämnande till Röda Korset i Karlsborgs kommun för arbetet med Äldres hälsa.

Tilläggsöverenskommelser

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om tilläggsöverenskommelser för 2011 med Skaraborgs Sjukhus och Habilitering & Hälsa.

Överenskommelsen med Skaraborgs Sjukhus innebär bland annat att utvecklingen inom den palliativa vården ska säkras. Stöd till hemtjänst och särskilda vårdplatser för specialiserad palliativ vård ska särskilt beaktas. Övriga områden är:

  • akutmottagningsverksamheten
  • neuropsykiatriska behandlingar/utredningar barn och vuxna
  • närsjukvårdsteam
  • implementering av nytt vårdprogram suicidprevention

Tilläggsöverenskommelsen med Habilitering & Hälsa innebär en satsning på behandlingsåtgärder för personer med neutopsykiatriska diagnoser. Primärvården ska driva ett projekt för minskad användning av antibiotika.

 

Läs mer om nämndens arbete på vgregion.se/ostraskaraborg



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Lars-Erik Lindh (S) ordförande 0708-43 62 51, Bengt Sjöberg (M) 1:e vice ordförande 0705-83 64 63, Björn Bröne (FP) 2:e vice ordförande 0503-108 48


Läs meddelandet som PDF