Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2007-12-05 15:00


Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg

Folkhälsopris till familjecentral i Mariestad


Familjecentral uppmärksammades för sitt folkhälsoarbete och statsbidrag ska höja kvaliteten inom verksamheter för barn och unga med psykisk ohälsa.

Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg delade i dag ut årets folkhälsopris till Familjecentralen Pärlan i Mariestad, motiveringen löd:

Genom samordnade resurser och yrkesövergripande samverkan erbjuds nyblivna föräldrar tillgång till professionellt stöd, sociala nätverk samt bra förutsättningar för att skapa goda uppväxtvillkor för sina barn.

På Familjecentralen Pärlan erbjuds föräldragruppsprogram för blivande föräldrar, föräldrautbildning för nyblivna föräldrar och grupper för nyblivna föräldrar. Ett av målen är att tidigt upptäcka och ge hjälp till barn i behov av särskilt stöd, arbetet har under senare år särskilt fokuserat på att uppmärksamma våld och missbruk.

Folkhälsopriset består av 25 000 kronor och avsikten är att stimulera till aktiv samverkan mellan lokala aktörer inom folkhälsoområdet.

Familjecentralen Pärlan Mariestad

Övre raden från vänster: Bengt Sjöberg (m), Lars-Erik Lindh (s) och Sewon Ekberg (fp). Nedre raden från vänster: Ulrika Ernvik, Maud Nilsson och Pia Fahlgren från Familjecentralen Pärlan i Mariestad. Klicka på bilden för att ladda ner en högupplöst version. Fotograf: Stefan Svensson.

Statsbidrag till unga med psykisk ohälsa

Nämnden har tilldelats 2,7 miljoner kronor i särskilt statsbidrag för att förbättra kvaliteten och öka tillgängligheten till verksamheter för barn och unga med psykisk ohälsa i Skaraborg. Pengarna ska bland annat användas till att inrätta ett barnpsykiatriskt akutteam inom KSS och till att utveckla och höja kvaliteten i familjeterapiprocessen.



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Lars-Erik Lindh (s) ordförande 0708-43 62 51, Bengt Sjöberg (m) 1:e vice ordförande 0705-83 64 63, Sewon Ekberg (fp) 2:e vice ordförande 0708-67 15 97


Läs meddelandet som PDF