Satsning på nära sjukvård för patienter med KOL
Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en kronisk sjukdom som ökar drastiskt. I åldersgruppen 45 - 65 år är det tio procent som har sjukdomen. För att påskynda utvecklingen av KOL-sjukvården i Skaraborg har Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg beslutat satsa på att utveckla den nära sjukvården för patienterna.
Sammanlagt beslöt nämnden bidra med 190.000 kronor till Skaraborgs Sjukhus och 170.000 kronor till Primärvården Skaraborg. F n pågår ett arbete i Falköping med att införa ett strukturerat omhändertagande av KOL-patienterna. Målet är att under 2007 införa en ny arbetsmodell i hela Skaraborg.
Överskott i årsredovisning
I sin årsredovisning för år 2006 redovisar nämnden ett sammanlagt överskott på 28,2 milj kronor, vilket motsvarar cirka en procent av nämndens budget som är på närmare 2, 3 miljarder kronor.
Fokus på psykiatri
Under 2006 har fokus funnits på psykiatri. En lokal mål- och aktivitetsplan har tagits fram för psykiatrin i Skaraborg. Som exempel på utvecklingsinsatser har ett mobilt team samt en dagsjukvårdsverksamhet för patienter med ätstörningar inrättats i Falköping. Arbetet med att ta fram en handlingsplan för psykisk hälsa/ohälsa hos barn och ungdomar i Skaraborg har också påbörjats under 2006. Syftet är att förbättra sjukvårdens och kommunernas insatser för barn och ungdomar med psykiska problem.
Tillgänglighet
Tillgänglighetsfrågorna är prioriterade för nämnden. Nämnden har under året avsatt extra medel för att korta köerna till MR-undersökningar.
Nämnden följer löpande bland annat väntetider till mottagning och behandling och kan konstatera att tillgängligheten förbättrats, men inom vissa områden kvarstår långa väntetider. Väntetiderna till behandling för barn- och ungdomspsykiatrin finns kvar men har förbättrats konstaterar nämnden. På vårdcentralerna finns numera psykologer och kuratorer vilket ger möjlighet till rehabilitering.
Sjukvårdsrådgivningen har under året fått ett gemensamt telefonnummer. Vid en mätning i oktober besvarades 78 procent av de inkomna samtalen, vilket är högst i regionen.
Folkhälsa
Hälsofrämjande arbete är angeläget område som nämnden satsar på. Som exempel kan nämnas uppbyggnad av livsstilsmottagningar, motiverande samtal och arbetet med FYSS och FaR inom Primärvården.
Livsstilsmottagningar har startat vid vårdcentralerna i Vara, Nossebro, Skara, Götene samt alla vårdcentraler i Falköpings kommun.
Samordningsförbund
Hälso-och sjukvårdsnämnden har under året beslutat delta i olika samordningsförbund inom rehabiliteringsområdet. Det är samordningsförbundet Västra Skaraborg, i Falköping-Tidaholm och i Grästorp. Med det ingår samtliga kommuner i nämndens område.
Samordningsförbund handlar om ett samarbete mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Målgruppen är människor i yrkesverksam ålder med behov av insatser för att underlätta möjligheten till arbete.
Ny mandatperiod
Dagens möte var det första på den nya mandatperioden för Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg och inkluderade även två introduktionsdagar.
Val till folkhälsoråden i kommunerna
För mandatperioden 2007 –2010 utsåg nämnden följande till ledamöter i de lokala folkhälsoråden i
Lidköpings kommun: Bengt Klang (fp) och Carina Eliasson Lundgren (m)
Vara kommun: Minna Ihanus (s) och Ulla Johansson (m)
Essunga kommun: Torbjörn Forsström (s) och Gunilla Hermansson (kd)
Falköpings kommun: Roger Lundberg (s) och Sören Rafstedt (m)
Skara kommun: Michael Karlsson (s) och Clas-Göran Borg (v)
Götene kommun: Madelèn Persson (s) och Jennie Mörk (m)
Grästorps kommun: Jens Persson (s) och Bertil Jonsson (m)