Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2007-06-20 16:05


Preliminär budget för hälso- och sjukvården i Västra Skaraborg

Inriktning på tillgänglighet, kvalitet och närhet


Lättillgänglig vård med hög kvalitet, geografiskt nära och tillgänglig för alla är ett av målen i den preliminära budgeten för Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg.

Preliminär budget

Hälso- och sjukvårdsnämnden tog vid dagens sammanträde beslut om preliminär budget med mål och inriktning för år 2008. Budgeten omfattar 2 372 miljoner kronor och ska användas till hälso- och sjukvård, tandvård och handikappverksamhet för invånarna i Västra Skaraborg.

Nämnden har fortsatt fokus på tillgänglighet och psykiatri. Prioriterade grupper är barn och ungdomar samt kroniskt sjuka och äldre. Att ta hand om akuta och svåra sjukdomstillstånd är sjukvårdens grundläggande uppgift. Det förutsätter att alla vårdprocesser och vårdkedjor fungerar väl. Samarbetet mellan exempelvis sjukhuset och vårdcentralen ska inte märkas för patienten.

Exempel på områden som nämnden satsar på är:

  • fortsatt utbyggnad av sjukvårdsrådgivningen
  • förstärkning av den geriatriska kompetensen inom sjukvården 
  • vidareutveckling av den nära sjukvården, med mer specialiserad vård nära invånarna
  • ungdomsmottagningar
  • utveckling av arbetet med livsstilsmottagningar 
  • en god tillgänglighet och delaktighet för de funktionshindrade

Nämndens detaljbudget fastställs i oktober.

Moderaterna, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget gemensamt yrkande. Även Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig till förmån för gemensamt yrkande.

Upphandlingar i Grästorp och Falköping

Nämnden beslutade om en ny upphandling av vårdcentralen i Grästorp när nuvarande avtal upphör den 31 december 2008. Vårdcentralen drivs sedan 2004 av Carema Primärvård. Det är för närvarande den enda vårdcentralen i Skaraborg som drivs privat.

Nämnden fastställde också vilka krav som ska ställas vid den kommande upphandling av dialysverksamhet i Falköping. Även denna verksamhet drivs privat och nuvarande avtal med Gambra Healthcare upphör den 31 juli 2008.

Kortare väntetider till MR-undersökningar

Skaraborgs Sjukhus får extra medel för att korta köerna till MR-undersökningar.



Kontaktperson: Nämndens ordförande Bengt Andersson (c), 0702-09 50 09,
vice ordförande Bertil Jonsson (m), 0705-49 55 50, andre vice ordförande Hasse Andersson 0706-74 97 79 eller hälso- och sjukvårdschef Gunbrith O Palo, 0705-32 66 89.


Läs meddelandet som PDF