Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2009-09-24 15:30


Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg

Jour- och närområdesplaner klara i östra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden behandlade i dag jour- och närområdesplaner för vårdcentraler inom VG Primärvård.  Dessutom godkände nämnden att Skagerns Vård och Hälsoenhet, som den 1 oktober startar en vårdcentral inom VG Primärvård, öppnar en filial i Hova. Nämnden beslutade också om överenskommelser inför 2010.

 

Jourplanerna beskriver hur vårdcentralerna kommer att bedriva jourmottagningar och närområdesplanerna visar hur vårdcentralerna kommer att samarbeta kring den kommunala hälso- och sjukvården. I östra Skaraborg kommer det att finnas jourmottagningar i Skövde (tre stycken), Mariestad och Hjo när VG Primärvård träder i kraft.

Nämnden godkände i dag att Skagerns Vård och Hälsoenhet som den 1 oktober startar en vårdcentral i Gullspång också öppnar en filial i Hova. Mottagningen kommer att ta emot både planerade och akuta besök.

Överenskommelser 2010

Hälso- och sjukvårdsnämnden tecknar varje år överenskommelser med dem som utför vården. Överenskommelserna beskriver den verksamhet och de uppdrag som ska genomföras under nästa år.

Överenskommelsen med Primärvården Skaraborg ser i år annorlunda ut jämfört med tidigare beroende på införande av VG Primärvård den 1 oktober 2009. Överenskommelsen innehåller från och med nästa år enbart de delar där Primärvården Skaraborg har ett befolkningsansvar, alltså ett ansvar för alla invånare i Skaraborg oavsett vid vilken vårdcentral de är listade. Dessa delar är:

  • Sjukvårdsrådgivningen 1177
  • Mödrahälsovård
  • Ungdomsmottagningar
  • Barn- och hälsovårdsteam
  • Psykologer inom barn- och mödrahälsovården
  • Reahbilitering, sjukgymnastik och arbetsterapi
  • Hjälpmedel
  • Dietister
  • Hälsoäventyret Oasen  

Övriga överenskommelser

Nämnden teckande också avtal om handikappverksamhet, högspecialiserad vård och käkkirurgi. Överenskommelserna om sjukhusvård och folktandvård återremitterades.

Extra pengar för att klara vårdgarantin

Skaraborgs Sjukhus ersätts med 2,5 miljoner kronor för att få vårdgarantin när det gäller bland annat bråckoperationer, mindre ortopedoperationer och ögonoperationer.

 



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Lars-Erik Lindh (S) ordförande 0708-43 62 51, Bengt Sjöberg (M) 1:e vice ordförande 0705-83 64 63, Sewon Ekberg (FP) 2:e vice ordförande 0708-67 15 97


Läs meddelandet som PDF