Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2009-06-17 14:30


Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg

Kontrakt med vårdcentraler i västra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg beslutade idag att skriva kontrakt med femton vårdcentraler inom ramen för VG Primärvård.

Av de femton är fyra vårdcentraler nya. Alla kontrakt följer en särskild mall och löper ut den 31 december 2014. I vårdcentralernas uppdrag ingår allmänmedicinsk verksamhet inklusive barnhälsovård, hälsofrämjande och förebyggande insatser, hjälp mot psykisk ohälsa, medicinsk fotvård, läkarmedverkan i kommunal hälso- och sjukvård, jourverksamhet, utbildningsplatser och handledning samt att delta i utvecklingsarbeten och FoU. De har också ett närområdesansvar för invånarna i närområdet och ska samverka med bland andra kommuner och sjukhus.

Några av grundtankarna med VG Primärvård är att ge patienterna och invånarna ett större inflytande i vården och att bredda vårdutbudet. VG Primärvård träder i kraft den 1 oktober 2009.

Kortare väntetid till hörapparat och fetmaoperation

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att anslå en miljon kronor till Handikappförvaltning för att korta väntetiderna för personer som är i behov av hörapparat. Ungefär 600 patienter i Skaraborg väntar på att prova ut en hörapparat.

Nämnden beslutade också att anslå en miljon kronor för att korta köerna till obesitasoperationer (fetmaoperationer). För närvarande har ungefär 50 patienter i Skaraborg väntat längre än tre månader på en obesitasoperation, dessa ska erbjudas att genomföra operationen vid ett sjukhus i Stockholm.

Handlingsplan för psykiatri

En aktivitets- och handlingsplan för psykiatrin i Skaraborg godkändes av hälso- och sjukvårdsnämnden. Psykiatrins arbetssätt ska anpassas och utvecklas för att bättre möta patienters behov av tillgänglighet, delaktighet och kontinuitet. En av åtgärderna är kombinerade sluten- och öppenvårdsmottagningar i Falköping, Lidköping och Skövde. Dessutom ska tillgängligheten öka med bland annat mobila team inom öppenvården.



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Bengt Andersson (C) ordförande 0702-09 50 09, Bertil Jonsson (M) 1:e vice ordförande 0705-49 55 50, Hasse Andersson (S) 2:e vice ordförande 0706-74 97 79


Läs meddelandet som PDF