Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2010-03-24 16:00


Mål 2011 för västra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg har i dag fastställt mål och inriktning för hälso- och sjukvården inför 2011. Det hälsofrämjande och förebyggande arbetet är fortsatt prioriterat. Nämnden har också yttrat sig över kompletteringar till den Krav- och kvalitetsbok som styr vårdcentralernas arbete inom VG Primärvård.

Att främja den goda hälsan och motverka ohälsa är centralt i nämndens mål- och inriktingsdokument inför 2011. En strategisk folkhälsoplan håller på att tas fram och nämndens arbete kommer att bygga på den. Ett annat viktigt område är att patienter inte ska uppleva några gränser mellan olika vårdnivåer. Det kräver en väl utvecklad samverkan och att hälso- och sjukvården utgår från patientens behov.

Några av målen inför 2011 är:

  • Förebyggande insatser ska utvecklas så att livsstilsrelaterade sjukdomar minskar
  • Samverkan runt barn, ungdom och unga vuxna ska utvecklas mellan olika vårdgivare
  • Verksamheternsa ska samverka så att patienterna ges bästa möjliga vård på rätt vårdnivå

Nämndens mål- och inriktningsdokument kommer att ligga till grund för det kommande överenskommelsearbetet med vårdgivarna.

Synpunkter på Krav- och kvalitetsboken

Innehållet i Krav- och kvalitetsboken som styr arbetet inom VG Primärvård genomgår en översyn om eventuella revideringar inför 2011. Revideringen rör inte stora förändringar utan i första hand förtydliganden. Hälso- och sjukvårdsnämnden har bland annat lämnat synpunkter på patientavgifter för läkarbesök på kortidsboende, enligt nämnden borde patientavgiften på kortidsboende alltid vara 100 kronor.

Nämnden vill också att det i högre grad ska löna sig att arbeta hälsofrämjande. Ett sätt är att utveckla ersättningssystem för resultat av förebyggande insatser. 

Eventuella förändringar i Krav- och kvalitetsboken ska beslutas av regionfullmäktige i juni och gälla från 1 januari 2011.

Uppdrag till RFSL

RFSL har fått ett fortsatt uppdrag av nämnden att bedriva attitydförändrande arbete riktat mot skolungdomar för att minska fördomar samt identitesstärkande verksamhet för homo-, bi- och transpersoner. 

 

 

Läs mer om nämndens arbete på www.vgregion.se/vastraskaraborg



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Bengt Andersson (C) ordförande 0702-09 50 09, Bertil Jonsson (M) 1:e vice ordförande 0705-49 55 50, Hasse Andersson (S) 2:e vice ordförande 0706-74 97 79


Läs meddelandet som PDF