Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2012-04-24 14:00


Mål för sjukvården i västra Skaraborg 2013


Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Det är det övergripande målet för hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg. Alla som bor i Skaraborg ska ha de bästa förutsättningarna för att leva ett liv i god hälsa.

I dag beslutade nämnden om mål och inriktning för 2013. Målen syftar till att Skaraborgarna ska ha bäst hälsa i Sverige och är en vägvisare för hur arbetet ska bedrivas under nästa år.

Några av målen är:

  • Invånarna i Skaraborg ska känna trygghet i att det finns en väl fungerande hälso- och sjukvård
  • Invånarna i Skaraborg ska ha likvärdig tillgång till allt från den nära vården till den högspecialiserade vården
  • Hälsovinster för medborgarna

Målen bryts ner i delmål och framgångsfaktorer och resultatet kommer följas upp under året.

 

Barn- och ungdomscenter Mariestad

Hälso- och sjukvårdsnämnden fick också ta del av en delrapport av verksamheten vid Barn- och ungdomscenter (BUC) i Mariestad.

BUC är ett samarbete mellan habilitering, medicin och psykiatri med syfte att öka tillgänglighet till vården. Barn och ungdomar mellan 0 och 18 år som bor i norra Skaraborg kan söka vård under ett och samma tak. Till BUC hör också barnsjukvårdens utvecklingsneurologiska enhet, UNE, med hela Skaraborg som upptagningsområde. En slutrapport av verksamheten kommer i höst, men redan nu kan man se att personalens engagemang är en stor tillgång, dock är det brist på vissa professioner, framförallt läkare. Personalen arbetar för att tidigt upptäcka de barn som har ett omfattande vårdbehov och för att samverkan kring dessa barn ska fungera så bra som möjligt.

 

 

Länk till hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborgs hemsida

Länk till föredragningslista och handlingar

Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg är en av tolv hälso-och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen. Nämndens uppgift är att företräda invånarna i Essunga, Falköping, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara. Nämndens gör beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning. Beställningarna innehåller en beskrivning av vad som ska göras för att tillgodose befolkningens behov.



Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Claes-Göran Borg (V) ordförande 0708-52 33 54, Hasse Andersson (S) 1:e vice ordförande 0706-74 97 79, Gunilla Druve Jansson (C) 2:e vice ordförande 0707-99 51 83


Läs meddelandet som PDF