Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2011-04-26 15:30


Många satsningar på folkhälsa i Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg vill satsa extra resurser i Falköping, Essunga och Skara. Målet är en jämlik hälsa i Skaraborg.

Insatserna ska utjämna skillnader i hälsa, förebygga sjukdomar och skapa en jämlik hälsa för alla, och kan vara inriktade på både samhällsmiljö och livsstil. I Falköping är integrationsfrågan viktig. I Skara är trygghetsfrågor och frågor som rör barn och ungdom prioriterade. I Essunga vill nämnden bidra till utvecklingen av det positiva arbetet för barn och ungdom.

Nämnden avsätter 500 000 kronor årligen under en treårsperiod.

StegVis mot Sveriges bästa hälsa

Statens folkhälsoinstitut genomför en nationell uppmärksamhetsvecka kring mat och rörelse den 9-15 maj. I Skaraborg planeras en särskild manifestation, "StegVis mot Sveriges bästa hälsa", med lokala aktiviteter som till exempel en tipspromenad. Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg kommer att stå bakom en tidning kring mat och rörelse som ges ut inför uppmärksamhetsveckan.

Ökad kunskap om mat och rörelse

Västra Götalands bildningsförbund har fått i uppdrag att öka kunskapen kring goda matvanor och aktiv motion. Kostnaden är 1,5 miljoner kronor under det första läsåret och kostnaden delas mellan de båda hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg.

Skaderegistrering

Sedan 1998 har patienters akuta skador kartlagts vid vårdcentraler och sjukhus i Skaraborg. I övriga Västra Götalandsregionen sker denna registrering endast vid akutmottagningarna. Fortsättningsvis kommer skaderegistrering ske enbart vid akutmottagningar också i Skaraborg.

Länk till föredragningslista och handlingar 

Länk till hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg

Länk till StegVis mot Sveriges bästa hälsa

StegVis mot Sveriges bästa hälsa

Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg är en av tolv hälso-och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen. Nämndens uppgift är att företräda invånarna i Essunga, Falköping, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara. Nämndens gör beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning. Beställningarna innehåller en beskrivning av vad som ska göras för att tillgodose befolkningens behov.

 



Kontaktperson: Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Claes-Göran Borg (V) ordförande 0708-52 33 54, Hasse Andersson (S) 1:e vice ordförande 0706-74 97 79, Gunilla Druve Jansson (C) 2:e vice ordförande 0707-99 51 83


Läs meddelandet som PDF