Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2009-05-28 15:30


Mer pengar till ambulanserna i Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg beslutade i dag att avsätta en miljon kronor extra för att förstärka ambulanssjukvården. Nämnden beslutade också vilka mål amulanssjukvården ska uppfylla.

Antalet larm till ambulanserna i Skaraborg har ökat den senaste tiden, trots det har insatstiderna i huvudsak varit korta. Men för att förbättra insatstiderna, särskilt under natten, har hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg beslutat att avsätta en miljon kronor i år. En förkortning av insatstiderna är särkilt angelägen i Skaraborgs ytterområden. Kostnaden för en nattambulans under ett helt år är ungefär 2 miljoner kronor, något som kommer beaktas också i nästa års överenskommelse med Skaraborgs Sjukhus. 

Mål för ambulanssjukvården

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade också om mål och uppföljningsplan för ambulanssjukvården i Skaraborg. Några av målen är:

  • Minst 80 procent av patienterna ska nås inom 20 minuter vid prio 1 larm
  • Ingen skillnad i medicinska resultat utifrån ålder och kön
  • Nolltolerans av fallskador i samband med ambulanstransport
  • Minst en specialistutbildad sjuksköterska ska finnas i varje ambulans
  • Svarstiden ska vara mindre än 8 sekunder (följs upp av SOS Alarm)
  • Vid prio 1 larm ska ambulans larmas ut inom 60 sekunder (följs upp av SOS Alarm)

Omfördelningen av ambulanser

Skaraborgs Sjukhus har sedan sommaren 2008 en jämnare fördelning av ambulansresurserna. Nämnden har tidigare beslutat att förlänga omfördelningen som en försöksverksamhet. Nämnden beslutade i dag att så länge målen kring ambulansverksamheten är uppfyllda har de inget att erinra hur organisationen ser ut. Hälso- och sjukvårdsnämnden styr ambulanssjukvården genom att sätta mål och fördela resurser, Skaraborgs Sjukhus ansvarar sedan för att resurserna används för att nå de upsatta målen. Ur nämndens perspektiv är det viktiga att målen uppfylls, inte hur ambulansverksamheten är organiserad. Skaraborgs Sjukhus ska följa upp allvarliga avvikelser och rapportera vidtagna åtgärder till hälso- och sjukvårdsnämnden.

Invånarna i östra Skaraborg är bland de nöjdaste i Västra Götalandsregionen

Vårdbarometetern är en rullande undersökning om svenskarnas kunskaper om, erfarenheter av och attityder till hälso- och sjukvård. 1 800 personer i Skaraborg svarar på undersökningen varje år. Resultatet vid den senaste under sökningen visar att de som bor i östra Skaraborg i många frågor är nöjdare med hälso- och sjukvården än övriga som bor i Västra Götalandsregionen. Invånarna i östra Skaraborg är de som i störst utsträckning anser sig ha tillgång till den vård de behöver och de har mycket högt förtroende för den vård som ges på sjukhus. Invånarna i östra Skaraborg ger också det högsta betyget av alla i hela regionen på sitt senaste besök i vården och är också de som i störst utsträckning anser sig ha fått den hjälp av sjukvården som de var i behov av.



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Lars-Erik Lindh (S) ordförande 0708-43 62 51, Bengt Sjöberg (M) 1:e vice ordförande 0705-83 64 63, Sewon Ekberg (FP) 2:e vice ordförande 0708-67 15 97, Linnéa Hultmark (C) ledamot 0737-31 15 17


Läs meddelandet som PDF