Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2011-05-24 15:00


Extra pengar till Skaraborgs Sjukhus för att korta vårdköer


Skaraborgs Sjukhus får extrapengar för att korta väntetiderna till vården. Pengarna ska bland annat användas för att nå väntetider om maximalt 60 dagar till besök och behandling och att korta väntetiderna på akuten. 

Åtgärderna för att förkorta väntetiderna finansieras gemensamt av de båda hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg, och hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg beslutade i dag om sin del av kostnaden, 9 miljoner kronor. 

Pengarna ska framförallt användas till korta väntetiderna till vård och behandling. För att få tillgång till den s.k. kömiljarden är kravet en maximal väntetid om 60 dagar. Extrapengarna ska också användas till att korta väntetiderna på sjukhusets akutmottagningar med hjälp av fler läkare. Pengarna ska också användas till att utföra flera ablationer inom hjärtsjukvården.

Ny vårdcentral i Lidköping
Den 1 november öppnar en ny vårdcentral i Lidköping. Detta efter att hälso- och sjukvårdsnämnden idag godkänt att kontrakt skrivs med Hamnstadens vårdcentral i Lidköping.

Vårdcentralen kommer att drivas av Praktikertjänst och ingå i VG Primärvård. Vårdcentralen granskas enligt de krav som ställs i Krav- och kvalitetsboken, som styr vårdcentralernas arbete. Praktikertjänst driver sedan tidigare flera vårdcentraler inom VG Primärvård på olika platser i Västra Götalandsregionen. Hamnstadens vårdcentral kommer att vara placerad på Rörstrandsområdet.

Mål och inriktning för 2012
Mål- och inriktningsdokumentet ligger till grund för nämndens arbete med budget och överenskommelser. Dokumentet innehåller ett antal prioriterade mål inför 2012, bland annat:

  • antalet barn och unga med övervikt och fetma ska minska
  • väntetiderna vid akutmottaggningarna ska minska
  • tillgängligheten till ungdomsmottagningar ska öka

Länk till föredragningslista och handlingar

Länk till hemsida för hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg

Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg är en av tolv hälso-och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen. Nämndens uppgift är att företräda invånarna i Essunga, Falköping, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara. Nämndens gör beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning. Beställningarna innehåller en beskrivning av vad som ska göras för att tillgodose befolkningens behov.



Kontaktperson: Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Claes-Göran Borg (V) ordförande 0708-52 33 54, Hasse Andersson (S) 1:e vice ordförande 0706-74 97 79, Gunilla Druve Jansson (C) 2:e vice ordförande 0707-99 51 83


Läs meddelandet som PDF