Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2009-06-18 13:30


Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg

Nya vårdcentraler i östra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg beslutade idag att skriva kontrakt med arton vårdcentraler inom ramen för VG Primärvård.

Sex av vårdcentralerna är nya. VG Primärvård innebär att invånarna i Skövde, Hjo, Mariestad och Gullspång kommer att få ett bredare vårdutbud efter den 1 oktober 2009. Alla vårdcentraler som tecknar kontrakt måste erbjuda allmänmedicinsk verksamhet inklusive barnhälsovård, hälsofrämjande och förebyggande insatser, hjälp mot psykisk ohälsa, medicinsk fotvård, läkarmedverkan i kommunal hälso- och sjukvård, jourverksamhet, utbildningsplatser och handledning samt delta i utvecklingsarbeten och FoU. De har också ett närområdesansvar för invånarna i närområdet och ska samverka med bland andra kommuner och sjukhus.

Några av grundtankarna med VG Primärvård är att ge patienter och invånare ett större inflytande i vården och att bredda vårdutbudet.

Kortare väntetid till hörapparat och fetmaoperation

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade satsa sammanlagt två miljoner kronor för att korta väntetiderna inom två områden. En miljon kronor går till Handikappförvaltningen för att korta väntetiderna för personer som är i behov av hörapparat. För att korta köerna till obesitasoperationer (fetmaoperationer) beslutade nämnden att anslå en miljon kronor. För närvarande har ungefär 50 patienter i Skaraborg väntat längre än tre månader på en obesitasoperation, dessa ska erbjudas att genomföra operationen vid ett sjukhus i Stockholm.

Handlingsplan för psykiatri

En aktivitets- och handlingsplan för psykiatrin i Skaraborg godkändes av hälso- och sjukvårdsnämnden. Psykiatrins arbetssätt ska anpassas och utvecklas för att bättre möta patienters behov av tillgänglighet, delaktighet och kontinuitet. En av åtgärderna är kombinerade sluten- och öppenvårdsmottagningar i Falköping, Lidköping och Skövde. Dessutom ska tillgängligheten öka med bland annat mobila team inom öppenvården.



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Lars-Erik Lindh (S) ordförande 0708-43 62 51, Bengt Sjöberg (M) 1:e vice ordförande 0705-83 64 63, Sewon Ekberg (FP) 2:e vice ordförande 0708-67 15 97


Läs meddelandet som PDF