Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2010-02-04 15:00


Positiv årsredovisning för hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden godkände idag årsredovisningen för 2009. Helårsresultatet för 2009 är + 12 miljoner kronor.

Den stora utvecklingen under 2009 har varit införandet av VG Primärvård. Den 1 oktober startade fem nya vårdcentraler i fyra av östra Skaraborgs kommuner. Det har inneburit en ökad tillgänglighet för medborgarna.

Invånarna i östra Skaraborg anser i mycket hög grad att de har tillgång till den sjukvård de behöver, mätningen Vårdbarometern visar att resultatet i östra Skaraborg (82 procent) är högre än både i riket (78 procent) och Västra Götalandsregionen (77 procent). För att ytterligare förbättra tillgängligheten fick Skaraborgs Sjukhus under 2009 extra pengar för att korta köerna till exempelvis fetma- och ögonoperationer.

Läget för barn- och ungdomspsykiatrin har klart förbättrats under året. Sedan hösten 2009 klaras vårdgarantin, det vill säga ingen kö till första besöket och behandling påbörjas inom tre veckor. En gemensam genomförandeplan för barn och ungas psykiska hälsa har tagits fram av Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna. Samverkan för barnets bästa är viktigt för att främja den psykiska hälsan hos unga.

För att möte äldres behov av vård och förebyggande insatser har det under året satsats på olika projekt, bland annat läkemedelsgenomgångar. Många äldre medicineras med onödigt många läkemedel, något som kan vara skadligt.

Hälsoprojekt i norra Skaraborg

Ohälsotalen och utbildningsnivån i vissa kommuner i norra Skaraborg sticker ut negativt i jämförelse med övriga Skaraborg. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i dag att med 1,5 miljoner kronor delfinansiera hälsoprojektet SLIM som ska drivas av Vara folkhögskola. Projektet ska ge ett individuellt stöd till personer som står långt utanför arbetsmarknaden.

 

Läs mer om nämnden arbete på vgregion.se/ostraskaraborg



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Lars-Erik Lindh (S) ordförande 0708-43 62 51, Bengt Sjöberg (M) 1:e vice ordförande 0705-83 64 63, Sewon Ekberg (FP) 2:e vice ordförande 0708-67 15 97


Läs meddelandet som PDF