Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2010-02-03 15:00


Positiv utveckling av hälso- och sjukvården i västra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg godkände i dag årsredovisningen för 2009. Helårsresultatet är +8,5 miljoner kronor och verksamheterna har utvecklats positivt.

År 2009 präglades till stor del av införandet av VG Primärvård. Fyra nya vårdcentraler startade den 1 oktober i västra Skaraborg. Samma krav ställs på privata och offentliga vårdgivare och kvalitet är idag ett tydligare konkurrensmedel.

Enligt mätningen Vårdbarometern så anser allt fler av de boende i västra Skaraborg att de har tillgång till den sjukvård de behöver, allt fler ger också ett högt betyg på sitt besök i vården. Nämnden ser bemötande och tillgänglighet som mycket viktiga frågor.

Tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin har förbättrats under året. Från och med hösten klaras vårdgarantin, det vill säga ingen kö till första besöket och behandling påbörjas inom tre veckor.

En väl fungerande ambulansverksamhet är en viktig trygghetsfaktor för befolkningen. Under 2009 klarades 93 procent av prioritet 1 larmen på kortare tid än 20 minuter. Det är ett mycket bra resultat.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har under året arbetat aktivt med att föra en dialog med medborgarna. I pensionärs-, brukar- och medborgarråd ger invånarna sin syn på vården. Synpunkterna används i nämndens fortsatta arbete. De olika råden har utvärderats och deltagarna ger mötet med politikerna ett gott betyg.

 

 

Läs mer om nämndens arbete på vgregion.se/vastraskaraborg



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Bengt Andersson (C) ordförande 0702-09 50 09, Bertil Jonsson (M) 1:e vice ordförande 0705-49 55 50, Hasse Andersson (S) 2:e vice ordförande 0706-74 97 79


Läs meddelandet som PDF