Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2007-12-13 15:30


Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg

Pris för nytänkande inom integrationsarbetet


Hälsa på schemat gav integrationsverksamheten i Skara årets folkhälsopris i västra Skaraborg och statsbidrag ska höja kvaliteten inom verksamheter för barn och unga med psykisk ohälsa.

Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg delade i dag ut folkhälsopriset 2007 till integrationsverksamheten i Skara, motiveringen löd:

Integrationsverksamheten i Skara har genom nytänkande och samverkan utvecklat konkreta och tydliga hälsofrämjande insatser för en utsatt grupp.

folkhälsopris hsnv

Nedre raden från vänster: Erik Kvarndal, ordförande i omsorgsnämnden i Skara, Rebecka Berger, socialsekreterare och Lena Bjugård Bränfeldt, socialchef i Skara. Övre raden från vänster: Hasse Andersson, 2:e vice ordförande HSNV, Bertil Jonsson, vice ordförande HSNV och Bengt Andersson, ordförande HSNV. Klicka på bilden för högupplöst version. Fotograf: Stefan Svensson.

Integrationsverksamheten i Skara kommun har sedan 2004 arbetat aktivt med att införa hälsa på schemat i introduktionsprogrammet för nyanlända flyktingar. Kursen innehåller både en teoretisk och en praktisk del. Den teoretiska delen genomförs bland annat med inbjudna föreläsare och den praktiska i form av matlagning, simning och fysisk aktivitet. Utbildningen har resulterat i att flera av deltagarna har lärt sig att simma och cykla och några har slutat röka.

Folkhälsopriset består av 25 000 kronor och avsikten med priset är att stimulera samverkan inom folkhälsoområdet.

Statsbidrag till unga med psykisk ohälsa

Nämnden har tilldelats 2,8 miljoner kronor i särskilt statsbidrag för att förbättra kvaliteten och öka tillgängligheten till verksamheter för barn och unga med psykisk ohälsa. Pengarna ska bland annat användas till att inrätta ett barnpsykiatriskt akutteam inom KSS och till att utveckla det uttåtriktade arbetet på ungdomsmottagningarna med fokus på den psykiska ohälsan.

 

 



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Bengt Andersson (c) ordförande 0702-09 50 09, Bertil Jonsson (m) 1:e vice ordförande 0705-49 55 50, Hasse Andersson (s) 2:e vice ordförande 0706-74 97 79


Läs meddelandet som PDF