Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2012-11-22 14:30


Folkhälsopris östra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdnämnden östra Skaraborg beslutade idag om folkhälsopris 2012. Årets pris delas mellan två mottagare.

Alla vårdcentraler inom VG Primärvård i östra Skaraborg uppfyller de kvalitetskrav som ställs. Det visar den uppföljning som gjorts under hösten.

Hälso- och sjukvårdsnämnden utsåg idag Familjecentralen Spindeln i Töreboda och SANT-verksamheten (Sniffning, Alkohol, Narkotika, Tobak) i Skövde som vinnare av årets folkhälsopris. Priset delas ut för att stimulera det goda folkhälsoarbetet och peka på bra samverkan. Aktiviterna ska kunna genomföras i andra kommuner.

Familjecentralen Spindeln (15 000 kronor)
Familjecentralen Spindeln ger nyblivna föräldrar verktyg för att leva ett hälsosamt liv. Verksamhetens breda samverkan över gränserna är ett föredöme för andra familjecentraler.

SANT-verksamheten Skövde (10 000 kronor)
SANT står på ett enkelt och lockande sätt för konkreta hälofrämjande insatser för ungdomar.

Mer om vinnarnas verksamhet finns att läsa i handlingarna från dagens sammanträde.

Uppföljning VG Primärvård

Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg fick idag information om uppföljningen av VG Primärvård. Det finns 18 vårdcentraler i östra Skaraborg, samtliga uppfyller Krav- och kvalitetsbokens krav vad gäller bemanning och kompetens. Uppföljningen görs årligen.

Andelen som är listade vid en privat vårdcentral har ökat med två procentenheter sedan starten av VG Primärvård. I slutet av oktober var 21 procent listade vid en privat vårdcentral.

Ny huvudman för Utväg Skaraborg

Hälso- och sjukvårdsnämnden har godkänt att Beställd primärvård blir ny huvudman för Utväg Skaraborg från och med årsskiftet. Innehållsmässigt är det smärre justeringar jämfört med nuvarande avtal då kommunerna är huvudman. Ekonomiskt är det ingen skillnad. I Skaraborg bedrivs arbetet mot våld i nära relationer på två nivåer. En basnivå som är kommunernas arbete och en specialistnivå som är Utväg. Utväg ska garantera spetskompetens med såväl individuellt stöd, gruppverksamhet och förebyggande verksamhet.

 

Länk till föredragningslista och handlingar

Länk till hälso- och sjukvårdsnämndens hemsida

Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg är en av tolv hälso-och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen. Nämndens uppgift är att företräda invånarna i Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro, Tidaholm eller Töreboda. Nämndens gör beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning. Beställningarna innehåller en beskrivning av vad som ska göras för att tillgodose befolkningens behov




Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Lars-Erik Lindh (S) ordförande 0708-43 62 51, Roland Wanner (MP) 1:e vice ordförande 0733-66 03 83, Bengt Sjöberg (M) 2:e vice ordförande 0705-83 64 63


Läs meddelandet som PDF