Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2010-03-25 16:00


Yttrande över Krav- och kvalitetsboken


Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har i dag lämnat synpunkter på den Krav- och kvalitetsbok som styr vårdcentralernas arbete inom VG Primärvård. Enligt nämnden bör det hälsofrämjande uppdraget förtydligas.

Eventuella förändringar i Krav- och kvalitetsboken ska beslutas av regionfullmäktige i juni och gälla från 1 januari 2011. Hälso- och sjukvårdsnämnden lämnar bland annat synpunkter kring hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser. Vårdcentralerna har enligt Krav- och kvalitetsboken uppdrag att erbjuda detta, men nämnden vill att uppdraget ska beskrivas tydligare och att resultaten ska kopplas till ersättning.

Uppdrag till RFSL

RFSL har fått ett fortsatt uppdrag av nämnden att bland annat bedriva attitydförändrande arbete för att minska fördomar mot homo-, bi- och transpersoner. Under 2009 genomfördes 40 föreläsningar vid skolor i Skaraborg.

Statsbidrag för barn och unga

Nämnden beslutade att fördela statsbidrag för att förbättra tillgängligheten till hälso- och sjukvård för barn och unga med psykisk ohälsa. Statsbidraget gör det möjligt att förverkliga intentionerna i den utvecklingsplan för barn och ungdomars psykiska hälsa som nämnden tidigare beslutat om. Några av satsningarna är:

Permanentning av beredskapsteam inom barn- och ungdomspsykiatrin
Beredskapsteamet ger telefonrådgivning och medverkar i bedömningar på akutmottagningen till barn och föräldrar som har akut behov av insatser under kvällar, nätter och helger.

Mobilt arbetssätt för ungdomar med tung problematik
Det mobila teamet gör akuta insatser i patientens hem och arbetar för att förebygga återinsjuknande. Målet är att förebygga inläggningar i slutenvården.

Utveckling av arbetsmetoden "coach"
Målet är att på ett bättre sätt möta unga vuxna med autismspektrumtillstånd.

 

Läs mer om nämndens arbete på www.vgregion.se/ostraskaraborg

 



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Lars-Erik Lindh (S) ordförande 0708-43 62 51, Bengt Sjöberg (M) 1:e vice ordförande 0705-83 64 63, Sewon Ekberg (FP) 2:e vice ordförande 0708-67 15 97


Läs meddelandet som PDF