Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2011-09-22 15:00


Hälsofrämjande satsning i östra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg satsar pengar på två hälsofrämjande projekt som ska stötta socioekonomiskt utsatta grupper. Sammanlagt har nämnden avsatt 500 000 kronor i år för riktade insatser för särskilt utsatta grupper.

Projektet "fadderverksamhet för att främja goda förebilder" i Södra Ryd, Skövde ska utveckla en organisation som erbjuder ett vuxenstöd till barn i åldern 9-17 år som är i behov av goda förebilder. Genom projektet ska man skapa en modell för att förebygga utanförskap, arbetslöshet, kriminalitet mm. Fadderverksamheten ska bygga på frivillig och ideell basis.

Töreboda kommun vill arbeta med ökade insatser för att minska försörjningsstödet. Pesoner som är lämpliga att ingå är de som saknar motivation till sysselsättning, har en oklar arbetsförmåga samt personer med missbruksproblem. Syftet är att motivera och förbereda personerna till att få en annan varaktig inkomst än försörjningsstöd.

 

Extra pengar till Skaraborgs Sjukhus och Habilitering & Hälsa

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade också om tilläggsmedel utöver överenskommelsen för 2011 till Skaraborgs Sjukhus och Habilitering & Hälsa. Totalt 15,5 miljoner kronor går bland annat till att korta köer till plastikoperationer av buk och bröst, ultraljudsundersökningar samt syn- och hörselverksamhet. Dessutom satsas pengar på att införa fysisk aktivitet på recept inom Skaraborgs Sjukhus. Åtgärderna finansieras gemensamt av de båda hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg, hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg fattade motsvarande beslut igår.

 

Läs mer

Länk till hälso- och sjukvårdsnämndens hemsida

Länk till hälso- och sjukvårdskansliet i Mariestad

Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg är en av tolv hälso-och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen. Nämndens uppgift är att företräda invånarna i Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro, Tidaholm eller Töreboda. Nämndens gör beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning. Beställningarna innehåller en beskrivning av vad som ska göras för att tillgodose befolkningens behov.



Kontaktperson: Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Lars-Erik Lindh (S) ordförande 0708-43 62 51, Roland Wanner (MP) 1:e vice ordförande 0733-66 03 83, Bengt Sjöberg (M) 2:e vice ordförande 0705-83 64 63


Läs meddelandet som PDF