Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2013-02-08 16:00


Årsredovisning och beslut om smärtmottagning i västra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg godkände idag årsredovisning 2012 samt beslutade att undersöka möjligheterna att ge ett uppdrag till primärvård/sjukhus om att utveckla omhändertagandet och behandlingar av patienter med icke malign smärta.

Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg genomförde en upphandling av smärtmottagning under 2012. Ingen vårdgivare uppfyllde samtliga krav i anbudsinbjudan och därmed har inget nytt vårdavtal tecknats. Nämnden beslutade då att genomföra en ny upphandling.

En ansökan om överprövning av den första upphandlingen försenade arbetet med ny upphandling. Förvaltningsrätten avslog i december ansökan.

Under tiden fördes diskussionen om hur situationen för smärtpatienterna skulle lösas på bästa möjliga sätt och om primärvårdens/sjukhusets åtagande. Bedömningen från sjukvårdens sida är att flertalet är primärvårdspatienter och en mindre del behöver specialistvård.

I avvaktan på en långsiktig lösning ska patienterna vända sig till sin vårdcentral för att få en medicinsk bedömning, behandling eller vid behov en remiss.

Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg beslutade idag att undersöka möjligheterna att ge ett uppdrag till primärvård/sjukhus om att utveckla omhändertagande och behandling av patienter med icke malign smärta.

Årsredovisning 2012

Helårsresultatet för hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg uppgår för år 2012 till + 19,5 mnkr. Efter den beslutade regiongemensamma riskdelningen mellan samtliga hälso- och sjukvårdsnämnder redovisar nämnden ett nollresultat.

Somatiska mottagningar utanför sjukhusorterna

Under förutsättning att Skaraborgs Sjukhus tillgodoser patienternas behov av god, säker och tillgänglig vård, har nämnden inget att erinra mot sjukhusets förslag om att koncentrera de öppenvårdsmottagningar, som idag är utlokaliserade, till sjukhusorterna. Mottagningar som berörs i västra Skaraborg är mottagning för psoriasispatienter i Skara samt diabetes-, kardiologi- och barnmedicinmottagning i Vara.

Länk till hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborgs hemsida

Länk till föredragningslista och handlingar



 



Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Claes-Göran Borg (V) ordförande 0708-52 33 54, Hasse Andersson (S) 1:e vice ordförande 0706-74 97 79, Gunilla Druve Jansson (C) 2:e vice ordförande 0707-99 51 83


Läs meddelandet som PDF