Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2012-04-26 14:30


Beslut hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg


Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Det är det övergripande målet för hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg. Dialog med medborgarna är ett sätt att nå Sveriges bästa hälsa

I dag beslutade nämnden om mål och inriktning för 2013. Målen syftar till att Skaraborgarna ska ha bäst hälsa i Sverige och är en vägvisare för hur arbetet ska bedrivas under nästa år. Alla som bor i Skaraborg ska ha de bästa förutsättningarna för att leva ett liv i god hälsa.

Ett av målen inför nästa år är att invånarna i Skaraborg ska ha möjlighet att påverka hälso- och sjukvården. Det ska uppnås genom en god kommunikation med medborgarna och genom att fånga synpunkter från invånare och patienter. Hälso- och sjukvårdsnämnden möter invånarna vid medborgardialoger runt om i Skaraborg. Nästa tillfälle är den 22 maj i Hjo under en friskvårdsdag för seniorer. Nämnden har också besökt skolor och elevråd för att fånga upp synpunkter kring hur sjukvården fungerar. Nämnden får också också synpunkter kring verksamheten vid dialoger med företrädare för samtliga kommuner samt från pensionärs-, brukar- och anhörigorganisationer.

Folkhälsorådens årsberättelse 2011

Det finns ett folkhälsoråd i varje kommun i Skaraborg. Folkhälsorådet är ett politiskt samverkansorgan där politiker från kommunen och hälso- och sjukvårdsnämnden ingår. Folkhälsoråden ska initiera, samordna och utveckla folkhälsoarbetet. Under 2011 arbetade samtliga folkhälsoråd för att nå målet att Skaraborgarna ska ha bäst hälsa i Sverige.

Mycket av arbetet inriktades under året på att förbättra förutsättningarna för barn och unga. Bland annat har folkhälsoråden i Mariestad, Töreboda och Gullspång genomfört utbildningar i psykisk livrädding för att öka kunskapen och förståelsen kring psykisk ohälsa och självmord hos personal som i sitt arbete möter barn och ungdomar.

 

Läs mer

Länk till föredragningslista och handlingar

Länk till hälso- och sjukvårdsnämndens hemsida

Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg är en av tolv hälso-och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen. Nämndens uppgift är att företräda invånarna i Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro, Tidaholm eller Töreboda. Nämndens gör beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning. Beställningarna innehåller en beskrivning av vad som ska göras för att tillgodose befolkningens behov.



Kontaktperson: Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Lars-Erik Lindh (S) ordförande 0708-43 62 51, Roland Wanner (MP) 1:e vice ordförande 0733-66 03 83, Bengt Sjöberg (M) 2:e vice ordförande 0705-83 64 63


Läs meddelandet som PDF