Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2011-12-13 15:00


Höjd ersättning till folkhälsoarbetet i Essunga


Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg beslutade vid sitt sammaträde i dag att höja den årliga ersättningen till folkhälsorådet i Essunga med fem kronor till 15 kronor per invånare.

Under högtidliga former delades i dag också årets folkhälsopris ut till Ungdomsforum Lidköping.

Hälso- och sjukvårdsnämnden och kommunerna bidrar med lika mycket pengar till det lokala folkhälsorådets arbete och Essunga är den enda kommun i västra Skaraborg som är beredd att höja ersättningen för 2012. Övriga kommuner bidrar med tio kronor.

Det finns ett folkhälsoråd i varje kommun i Skaraborg, de är ett samverkansorgan mellan kommunen och hälso- och sjukvårdsnämnden. Folkhälsoråden analyserar hälsoläget i kommunen och utvecklar strategier för ett långsiktigt hälsofrämjande arbete.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade också att 15 kronor är den högsta ersättningen som nämnden finansierar folkhälsorådens arbete med, under förutsättning av kommunerna bidrar med lika mycket.

Folkhälsopris västra Skaraborg

Hälso- och sjukvårdsnämnden delar ut ett folkhälsopris varje år för att stötta det befolkningsinriktade arbetet för att främja goda livsvillkor och hälsosamma levnadsvanor.

Motiveringen till årets pristagare Ungdomsforum Lidköping är:
Ungdomsforum ger unga en tro på sig själva och sina medmänniskor genom att låta dem reflektera över språkbruk, värderingar och attityder.

Överenskommelse om högspecialiserad vård

Hälso- och sjukvårdsnämnden godkände idag vårdöverenskommelsen med styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset om högspecialiserad vård år 2012. Beställningen är samordnad mellan de tolv hälso- och sjukvårdsnämnderna i Västra Götalandsregionen och förutsätter att samtliga nämnder för sin del godkänner överenskommelserna.

Övriga beslutsärenden

  • Yttrande till Hälso- och sjukvårdsutskottet om förslag till regional plan, psykiatri
  • Avtal om lokalt folkhälsoarbete
  • Folkhälsorådens verksamhetsplaner för 2012
  • Avtal om Utväg Skaraborg

 

Länk till hemsida för hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg

Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg är en av tolv hälso-och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen. Nämndens uppgift är att företräda invånarna i Essunga, Falköping, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara. Nämndens gör beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning. Beställningarna innehåller en beskrivning av vad som ska göras för att tillgodose befolkningens behov.



Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Claes-Göran Borg (V) ordförande 0708-52 33 54, Hasse Andersson (S) 1:e vice ordförande 0706-74 97 79, Gunilla Druve Jansson (C) 2:e vice ordförande 0707-99 51 83
Jytte Rixman, projektledare Ungdomsforum 0709-13 02 04, Gunnar Helmersson, projektledare Ungdomsforum 0730-74 74 27


Läs meddelandet som PDF