Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2011-12-15 15:30


Mer pengar till folkhälsoråden i östra Skaraborg


Tre kommuner i östra Skaraborg är beredda att höja ersättningen till de lokala folkhälsoråden, från tio till elva kronor per invånare och år.

Kommunerna och hälso- och sjukvårdsnämnden bidrar vardera med lika stor ersättning, vilket innebär att hälso- och sjukvårdsnämnden också höjer ersättningen till folkhälsorådens arbete. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg idag.

De tre kommunerna som vill satsa mer på det lokala folkhälsoarbetet är Gullspång, Hjo och Karlsborg. I övriga kommuner kvarstår fördelningen tio kronor per invånare från respektive kommun och tio kronor per invånare från hälso- och sjukvårdsnämnden.

Det finns ett folkhälsoråd i varje kommun i Skaraborg, de är ett samverkansorgan mellan kommunen och hälso- och sjukvårdsnämnden. Folkhälsoråden analyserar hälsoläget i kommunen och utvecklar strategier för ett långsiktigt hälsofrämjande arbete.

Nämnden beslutade idag också om ett tak på tak för ersättning till folkhälsoråden med 15 kronor per invånare. Det förutsätter att motsvarande summa avsätts av kommunen.

Utdelning av årets folkhälsopris

Nämnden delade i dag ut årets folkhälsopris i östra Skaraborg till Må bra-läger som genomförs på Axevalla Folkhögskola. Målgruppen för lägren är ungdomar mellan 10 och 25 år som har en funktionsnedsättning.

Motiveringen till årets pristagare är:
"Må bra-lägret" sätter hälsan i centrum och ger unga möjligheter att bygga relationer genom spännande aktiviteter.

Avlag till filial inom VG Primärvård

Nämnden beslutade i dag att inte bevilja Kinnekullehälsan Vårdcentral i Mariestad att etablera en vårdcentralsfilial i Mariestad. Anledningen till avslaget är att Krav- och kvalitetsboken som styr vårdcentralernas arbete inte tillåter att fililer öppnas där patienterna har tillgång på vård från andra vårdcentraler. En filial får inte användas för att kringgå konkurrensreglerna inom VG Primärvård.

Överenskommelse om högspeclialiserad vård

Nämnden godkände vårdöverenskommelen med styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset om Högspecialiserad vård för år 2012.

Övriga beslutsärenden

  • Yttrande till Hälso- och sjukvårdsutskottet om förslag till regional plan för psykiatri
  • Avtal om lokalt folkhälsoarbete
  • Folkhälsorådens verksamhetsplaner för 2012
  • Avtal om Utväg Skaraborg

 

Länk till hälso- och sjukvårdsnämndens hemsida

Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg är en av tolv hälso-och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen. Nämndens uppgift är att företräda invånarna i Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro, Tidaholm eller Töreboda. Nämndens gör beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning. Beställningarna innehåller en beskrivning av vad som ska göras för att tillgodose befolkningens behov.





Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Lars-Erik Lindh (S) ordförande 0708-43 62 51, Roland Wanner (MP) 1:e vice ordförande 0733-66 03 83, Bengt Sjöberg (M) 2:e vice ordförande 0705-83 64 63


Läs meddelandet som PDF