Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2008-02-18 14:00


Utvecklingsarbete inom hälso- och sjukvården Skaraborg


I överenskommelsen mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg, Skaraborgs Sjukhus och Primärvården Skaraborg ingår att en vision för utvecklingen av hälso- och sjukvården med sikte på år 2012 ska arbetas fram under året. Visionen ska utformas ur ett medborgar-/patientperspektiv och ta tillvara de möjligheter som finns i området och se till att resurserna används så effektivt som möjligt.

Parallellt med Vision 2012 pågår ett arbete med att balansera budgeten för år 2008 för Skaraborgs Sjukhus. Arbetet ska ske med bibehållen eller ökad patientsäkerhet. Balanseringen av budgeten sker i två delar. Den ena delen innebär en inre effektivisering om 1 procent av SkaS budget. Den andra delen innebär förändringsåtgärder om 15 miljoner kronor.

Förslag för fortsatt utredning

Styrgruppen för arbetet, som består av presidierna för hälso- och sjukvårdsnämnderna, styrelserna för Skaraborgs Sjukhus och Primärvården Skaraborg har godkänt fortsatt utredning av följande tänkbara förändringsåtgärder.

  • Översyn och analys av akutverksamheten vid Skaraborgs Sjukhus och jourverksamheten vid Primärvården Skaraborg
  • Samlokalisering av bad- och ljusenheten i Töreboda och Mariestad
  • Omfördelad ambulansresurs Då ambulansresursen inom SkaS nyttjas lite under nattetid och behovet under dagtid och helg har ökat föreslås en utredning för att undersöka om en omformning av dygnsambulanser till dag/kvällssambulanser är genomförbar.
  • Ökat antal polikliniska operationer i Falköping Öka antalet slutenvårdsoperationer i Lidköping och möjliggöra en koncentration och volymökning av poliklinisk/dagkirurgi i Falköping.
  • Utreda förändrad mottagningsstruktur i Mariestad En utveckling av närsjukvården genom en satsning på diagnostiskt centrum i samverkan mellan primärvården och SkaS vid sjukhuset i Mariestad.
  • Utreda möjligheten att förändra de psykiatriska öppenvårds-mottagningarna i Tibro, Tidaholm och Skara
  • Samordning av behandlingshem, psykiatrisk dagsjukvård och psykiatriska slutenvårdsplatser för unga vuxna och patienter med ätstörningar

Ovanstående förslag kommer gemensamt att utredas vidare av Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och hälso- och sjukvårdskansliet under 2008. I samtliga fall kommer en konsekvensanalys för patientgrupperna och en bedömning avseende patientsäkerheten att ingå. Därefter kommer den politiska styrgruppen att bedöma vad utredningarna kommit fram till.



Kontaktperson: Birgitta Molin-Mellander, sjukhusdirektör Skaraborgs Sjukhus 0705-18 60 69, Ann-Christine Jenvén, primärvårdsdirektör Primärvården Skaraborg 0703-86 23 80, Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89


Läs meddelandet som PDF