Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2012-09-27 16:30


Vårdöverenskommelser i östra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har idag beslutat om vårdöverenskommelser för 2013-2014. Överenskommelserna är numera tvååriga för att säkerställa en långsiktighet i arbetet.

Nämnden beslutade för sin del om överenskommelser med styrelserna för Skaraborgs Sjukhus, Habilitering & Hälsa samt Tandvårdsstyrelsen. Överenskommelse kring primärvårdsverksamhet utanför VG Primärvård samt den högspecialiserade vården kommer behandlas vid ett senare sammanträde.

Skaraborgs Sjukhus

Skaraborgs Sjukhus ska tillhandahålla specialistsjukvård av hög kvalitet för befolkningen i Skaraborg. Sjukhuset ska även på bästa sätt ge invånarna, oberoende av bostadsort, en god och nära sjukvård.

Ett stort arbete pågår med att samordna uppdragen och effektivisera processerna inom Skaraborgs Sjukhus. Hälso- och sjukvårdsnämnden hålls kontinuerligt informerad om vägen mot "ETT Skaraborgs Sjukhus".

Habilitering & Hälsa

Överenskommelsen innehåller ett regionöverövergripande vårdåtangande som finansieras solidariskt av alla hälso- och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen samt en lokal del för Skaraborg. Den lokala delen innebär bland annat en utveckling av verksamheten vid Barn- och ungdomscenter i Mariestad.

Tandvård

Förebyggande insatser för en god tandhälsa är en av de mest prioriterade frågorna inom tandvården. Samverkan med skolan har stor betydelse. Arbetet med övervakad tandborstning på förskolor ska intensifieras. Folktandvården har också ett särskilt åtagande att bedriva verksamhet i Hova för att säkerställa en god tillgänglighet för i första hand barn och ungdomar.

Tidigare i dag behandlade hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg samma ärenden.

 

Länk till föredragningslista och handlingar

Länk till hälso- och sjukvårdsnämndens hemsida

Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg är en av tolv hälso-och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen. Nämndens uppgift är att företräda invånarna i Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro, Tidaholm eller Töreboda. Nämndens gör beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning. Beställningarna innehåller en beskrivning av vad som ska göras för att tillgodose befolkningens behov



Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Lars-Erik Lindh (S) ordförande 0708-43 62 51, Roland Wanner (MP) 1:e vice ordförande 0733-66 03 83, Bengt Sjöberg (M) 2:e vice ordförande 0705-83 64 63


Läs meddelandet som PDF