Pressmeddelande
Från Hsk Uddevalla
2010-02-18 09:00


Avtal om hembesök av sjuksköterska nu i samtliga kommuner i Dalsland


Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland har nu tecknat avtal med samtliga kommuner i Dalsland om hembesök av sjuksköterska på kvällar och helger, och i Åmål även nattetid. Avtalen gäller personer över 75 år som inte annars har kommunala insatser. Avsikten är att öka tryggheten för de äldre och om möjligt undvika påfrestande och onödiga ambulansresor och besök på jour- eller akutmottagning.

Personen som behöver hjälp eller råd ringer som vanligt till sjukvårdsrådgivningen (1177), som vid behov kan ringa kommunens sjuksköterska och be denna göra ett hembesök. Avsikten är att närmare undersöka personen och kanske med en enkel insats undvika resor till jour- eller akutmottagning.
- Det kan till exempel handla om att någon har ramlat eller har problem med en kateter, säger planeringsledare Marianne Laiberg vid hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla.
Även jourcentralen och de medicinska äldrevårdsavdelningarna (MÄVA) vid Uddevalla sjukhus kan ringa de kommunala sjuksköterskorna.
Förutom ökad trygghet och minskade påfrestningar för den sjuke innebär avtalen att pengar kan sparas genom minskade sjuktransporter och akutbesök.
Det första Dalslandsavtalet tecknades med Melleruds kommun i juni förra året och sedan har övriga kommuner kommit efter.
- Avtalen har träffats i mycket gott samförstånd med kommunerna, och deras erfarenheter av avtalen hittills är övervägande positiva, säger Marianne Laiberg.
Antalet insatser från kommunsjuksköterskorna väntas öka i takt med att kunskapen hos sjukvårdsrådgivningen och jourcentralen om avtalets möjligheter ökar.
Avtalet med Åmåls kommun, som blev klart nyligen, omfattar även hembesök nattetid. Hälso- och sjukvårdsnämndens målsättning är att detta ska ingå i  framtida avtal även med de andra kommunerna.
Avtalen med kommunerna är ett led i  hälso-och sjukvårdsnämndernas strävan att i samarbete med kommuner och övriga vårdgivare stärka närsjukvården, och minska behovet av akutvård på sjukhus. Liknande avtal som i Dalsland finns också i övriga kommuner i Fyrbodal. 



Kontaktperson: Marianne Laiberg, planeringsledare hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli, 0703-16 66 28,
Ewa Arvidsson (S), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland, 0703-25 73 34, Krister Stensson (M), förste vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland, 0703-93 15 17, Viola Blomberg, andre vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland, 0736-26 77 28,


Läs meddelandet som PDF