Pressmeddelande
Från Hsk Uddevalla
2009-10-01 17:00


Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland:

Barn- och ungdomspsykiatrin ska vara tillgänglig för alla behövande i hela Dalsland


Vid Hälso- och sjukvårdsnämndens i Dalsland sammanträde den 30 september diskuterades uppgifter i media om framtiden för den barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen vid Dalslands sjukhus i Bäckefors.

Diskussionen föranleddes främst av uppgifter om att svårigheter att rekrytera psykologer gör att den barn- och ungdomspsykiatriska kliniken (BUP) vid NU-sjukvården ämnar utreda hur verksamheten ska organiseras i framtiden. Uttalande av klinikchefen redan innan utredningen startats kan tolkas som att det ligger mycket nära till hands att mottagningen läggs ner.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland har en roll som beställare av vård gentemot Styrelsen för NU-sjukvården, som har rollen av utförare. I reglementen slås fast att utförarstyrelsen ska informera beställarnämnden när större förändringar i verksamheter planeras. Någon sådan information avseende BUP vid Dalslands sjukhus hade inte givits hälso- och sjukvårdsnämnden vid tidpunkten för uppgifterna i media.
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland och Styrelsen för NU-sjukvården befinner sig i slutfasen av arbetet med en ny vårdöverenskommelse för 2010. I detta arbete har förslag om BUP:s framtid vid Dalslands sjukhus inte presenterats.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ledamöter uttryckte irritation och frustration över uppgifterna i media, och den påtagliga risken för att dessa riskerar att ytterligare försvåra rekryteringsmöjligheterna av psykologer. Nämndens ledamöter uttryckte också oro för att uppgifterna kan leda till onödig ängslan hos en redan mycket utsatt patientgrupp, och fann det därför angeläget att bemöta uppgifterna.

- Det finns ett stort behov av barn- och ungdomspsykiatrisk verksamhet , och den verksamheten ska vara tillgänglig för alla som behöver den i hela Dalsland, faststlår hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Arvidsson och förste vice ordförande Krister Stensson.



Kontaktperson: Ewa Arvidsson (S), ordförande, tfn 0703-25 73 34,
Krister Stensson (M), förste vice ordförande, tfn 0703-93 15 17, Viola Blomberg (C), andre vice ordförande, tfn 0736-26 77 28,


Läs meddelandet som PDF